447279
447279
447279
447279
447279

Može li povećanje neoporezivog dijela utjecati na povećanje plaća?

  • , 20.08.2016., 20:23
  • Autor:
  • komentara

Dekanica Visoke škole za financijski menađment, Đurđica Jurić u Dnevniku Nove TV govorila je o povećanju neoporezivog dijela plaće ili pomicanju poreznih razreda, koji bi u konačnici doveli do povećanja plaće onima čija su primanja i sada visoka.

 
 
 
 
Đurđica Jurić o mogućoj poreznoj reformi (Video: Dnevnik Nove TV)
Đurđica Jurić o mogućoj poreznoj reformi (Video: Dnevnik Nove TV)

Može li, bez obzira na to koja opcija pobijedi na izborima, povećanje neoporezivog dijela plaće ubrzati osobnu potrošnju?

Svako povećanje plaće definitivno ima utjecaj na povećanje osobne potrošnje. Međutim, ovdje treba naglasiti da ako govorimo o povećanju minimalne plaće, koja je danas u Hrvatskoj uistinu niska, bruto je 3120 kuna, što je uistinu na granici preživljavanja, ako uopće možemo o tome govoriti. Povećanje minimalne plaće do kojega bi moralo doći neće bitno povećati osobnu potrošnju. Smatram da svaka ona plaća koja je iznad prosječna u Republici Hrvatskoj, govorimo o bruto iznosu iznad 7800 kuna, mogla bi u jednom svom dijelu, utjecati na povećanje osobne potrošnje.

Koliko je osobna potrošnja važna za stabilan gospodarski rast?

Osobna potrošnja važna je zbog toga što povećanjem, odnosno kupnjom dobara ili usluga, mu povećavamo dobitak gospodarstvenika i taj se kotač počinje okretati. Međutim, uvijek treba razmišljati o tome koliko će pojedina struktura zaposlenika u ovoj poreznoj reformi imati povećanje plaća. Uvijek se govori da oni koji imaju niske plaće imat će gotovo nikakvo povećanje. Točno je, moramo biti svjesni toga da povećanje neoporezivog dijela će utjecati na povećanje, samo onaj koji imaju nižu plaću, to povećanje će biti niže, a onaj koji će imat veću plaću, povećanje će biti više. U nekim vrlo grubim procjenama, danas kada gledamo 20 tisuća kuna bruto pleća, što je 12 tisuća neto, već ulazi u 40 posto. Izmjenama ovih osobnih odbitaka, koji bi se povećali, palo u nižu stopu razreda i značilo veći neto.

Koja sve zanimanja i radna mjesta ovim poreznim reformama mogu profitirati?

Složila bih se s ministrom Marićem koji je rekao da su to stručnjaci, top menadžeri, svi oni koji danas rade na mjestima koja nose i odgovornost i stručnost i naravno čija je plaća danas ta koja prelazi onu stopu od 25 posto i ulazi u 45 posto.

Je li ova mjera dovoljna, prilikom odluke otići ili ostati?

Smatram da isključivo plaća, novac, nije taj koji će stručnjake zadržati u Hrvatskoj ili ih motivirati da odu u inozemstvo. Međutim, mi od novca živimo i sigurno da je plaća itekako važan element ostanka i rada u Hrvatskoj.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se