Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Djelatnice Zavoda Miroslav Krleža prozvale ravnatelja zbog mobinga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Djelatnice Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, koje su protiv zavoda pokrenule sudske sporove, iznijele su danas novinarima slučajeve zlostavljanja i malteretiranja na radnom mjestu tvrdeći da je riječ o mobingu.

Tri zaposlenice zavoda i jedna koja je dala otkaz zbog mobinga rekle su da time odbacuju neke medijske napise da u zavodu nema mobinga ni sudskih sporova.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tijekom tri godine U Puli podignuta optužnica zbog mobinga: Vrijeđao i ponižavao podređene, jednoj zaposlenici i prijetio Slika nije dostupna Velika svečanost Dubrovčani obilježili 1046. Festu svetog Vlaha

Ustvrdile su da ih je ravnatelj zavoda Vlaho Bogišić sustavno
zlostavljao tako što im je po njegovu nalogu oduzeta priručna
literatura, zabranjena komunikacija s drugim radnicima, ograničeno kretanje u zavodu, oduzeto pravo na rad ili uskraćena druga prava, zbog čega su protiv ravnatelja pokrenule pet sudskih tužbi i kaznenu prijavu.

Kako su rekle na izvanrednoj konfereciji za novinare sazvanoj u prostorijama Udruge mobing u Zagrebu, među zaposlenima vlada strah i stres zbog čega su neki od njih i oboljeli.

Ekonomistica Ankica Bedeković Sorić, koja radi na promociji knjiga, tvrdi da je usred mobinga doživjela moždani udar. Iako je, kaže, imala dobre rezultate, dolaskom nove uprave oni su obezvrijeđeni i počeli su je maltretirati kako bi dala otkaz.

"U zavodu je prisutno sustavno zlostavljanje na radnom mjestu, a prakticira se i diskriminacijski pristup koji je većinom usmjeren prema ženskim visoko obrazovnim kadrovima", rekla je doktorica znanosti Tatjana Delibašić.

Delibašić je rekla da su njezine nevolje počele 2000., kada joj je ravnatelj jednostranom odlukom oduzeo sve znanstveno-istraživačke poslove na kojima je radila. 

Sudske sporove vodi jer joj je oduzeto temeljno pravo na rad budući da je ostala bez znanstvenog zaduženja i
jer unatoč odgovarajućim kvalifikacijama nije izabrana ni u jedno leksikografsko zvanje.

Tvrdi da su u procesu izbora u zvanja, za razliku od niže
kvalificiranih djelatnika, doktori znanosti ostali bez izbora.

Magistrica filozofije Dragica Vranjić Golub rekla je da joj nije
omogućeno pravo na dopust zbog doktorata, niti osigurano parkirališno mjesto u Zavodu iako ima 70-postotni invaliditet. 

Kaže da su od nje, nakon što je pokrenula sudski spor, tražili da odustane ili će kolege reći da radi loše.

Dodala je da je sa svime bio upoznat glavni ravnatelj zavoda Tomislav Ladan, ali da ništa nije poduzeo, već da joj je rekao da blati ugled zavoda i da to više ne radi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene