Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Važna je hijerarhija

Kako su dječji rođendani prerasli u natjecanja roditelja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prepiska dviju mama oko poklona za dječiji rođendan izazvala je lavinu reakcija na društvenim mrežama.

Majka, nezadovoljna poklonom za svoju kćer vratila ga je te prema navodima druge majke, pojasnila kako je očekivala skuplji poklon. Iako bi proslave dječjih rođendana trebale proteći u druženju i veselju, ponekad postaju mjesto roditeljskog natjecanja.

Dječji rođendani zabava su za djecu, no za roditelje predstavljaju trošak.

'Gledajući svoje dijete, često ide na rođendane, to su pokloni od 50 ,60 do 100 kuna', kaže Danijel, dok mama Sandra dodaje kako se na poklone potroši oko 100 kuna. 'To je tako, danas je to tako postalo, prije smo mi kao djeca išli s čokoladicom', kaže Bojana.

Bez poklona ne može, jer ipak je to običaj. No on umjesto izažavanja osjećaja može predstavljati socijalnu važnost, objašnjava sociolog. 'Postoji neka hijerarhija i nismo svi jednako važni i kad nekome nosiš poklon moraš jako paziti na njegovu važnost u društvu', objašnjava sociolog Ivan Modrušan.

Sve se to prenosi i na djecu. 'Svaka obitelj odgaja svoju djecu u skladu sa svojim nekim zamišljenim ili stvarnim položajem u društvu i od najranije dobi se djeci ucjepljuje to da se treba uklopiti', kaže Modrušan.

Uklopiti se u društvo za roditelje danas može biti itekako skupo. 'Danas imate više mogućnosti potrošit novaca na svoju djecu nego prije ne. Ja se sjećam svoje mladosti mi smo imali tri kamiončića, loptu i bicikl, a danas na jednu igračku ima sto varijacija', kaže Danijel. 'Čini mi se da su inače djeca danas puno puno zahtjevnija nego što su bila nekad', tvrdi Zlata.

'To je sve stvar odgoja, koliko mi njima obećamo i kak se s njima dogovorimo, baš stvar odgoja', kaže Bojana.

Da je to stvar odgoja slaže se i vlasnica igraonice. Pri organizaciji rođendana, tvrdi, roditelji su ti koji su zahtjevni. 'Neki roditelji sad zahtjevaju suho voće, neki imaju nekakve posebne prohtjeve. Djeca su u principu sretna ako im dođu njihovi prijatelji, najveća preokupacije kad dođu tu je hoće li svi doći, objašnjava Katarina Kalajžić Golac.

No kako odrastamo ono što imamo, postaje sve važnije. 'Materijalni status i to što ćemo mi pokazati pred drugima da imamo, nekako ispada najvažnije', objašnjava Modrušan. Pa tako i fokus rođendana, umjesto dječje zabave, postaje - što bolji poklon.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene