Obavijesti Video Pretražite Navigacija
5 na dan

Dječji domovi dobili donaciju od 5000 tona voća i povrća

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uz podršku Ministarstva socijalne politike i mladih te podršku Ministarstva zdravlja, a u sklopu međunarodne inicijative '5 na dan', Mercator - H donirao je više od pet tisuća kilograma voća i povrća u devet dječjih domova, u šest hrvatskih županija.

Odabrani su domovi u kojima se nalazi najveći broj djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi (njih petstotinjak) s ciljem da se akcija iduće godine proširi i na druge domove, priopćeno je danas iz Mercatora.

Pročitajte i ovo Tržnica Dolac - 1 Udar na budžet Cijene voća i povrća eksplodirale: Nekima je cijena u mjesec dana porasla i više od 50 posto Ilustracija Opoziv proizvoda Provjerite police: Zbog povećane količine pesticida povlači se popularno voće

'5 na dan' (5 a day) je međunarodna inicijativa kojom se ističe važnost dnevne konzumacije voća i povrća čime se utječe na opće zdravlje organizma te se smanjuje rizik od teških bolesti. Akcija se provodi kroz mjesece u kojima opada konzumacija zdravih namirnica, a u Hrvatskoj ju provodi Mercator.

Pomoćnica ministrice za socijalnu politiku i mlade Jasna Ćurković Kelava i predsjednik Uprave Mercatora Samo Gorjup, na konferenciji za medije izvijestili su o podacima (iz 2010. i 2011.) koji prikazuju zabrinjavajuće stanje u Hrvatskoj prema kojem 66 posto učenika ne jede voće, a 76 posto ne jede povrće svaki dan dok bi pravilna i uravnotežena prehrana trebala uključivati svakodnevnu konzumaciju najmanje tri porcije povrća i dvije porcije voća.

>> Borba s debljinom: Osnovcima će država dijeliti tone domaćeg voća

Istraživanje koje je Hrvatski zavod za javno zdravstvo proveo za Svjetsku zdravstvenu organizaciju pokazuje da smo po članu kućanstva u 2011. od povrća najviše konzumirali krumpire i to gotovo 40 kilograma dok smo od voća najviše konzumirali jabuke - 14,3 kilograma.

Paralelno s donacijom dječjim domovima, Mercator uz pomoć Ministarstva socijalne politike i mladih i Centara za socijalnu skrb osigurava i prehrambene pakete za 90 socijalno ugroženih obitelji, ove godine na području Slavonskog Broda, Karlovca i Zagreba. U akciju su se uključili i brojni Mercatorovi dobavljači. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene