Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Možda niste znali...

Znate li koju odjeću NIJE DOBRO nositi za grmljavine?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izgledi da čovjeka pogodi munja vrlo su mali. Ipak, istražili smo kako mogućnost udara munje svesti na minimum.

>> Preminuo mladi nogometaš kojeg je udario grom za vrijeme utakmice

Pročitajte i ovo Ilustracija, automobil Hladne noći Dio zemlje probudio se u minusima: U brojnim regijama upaljen meteoalarm, HAK izdao upozorenje Ilustracija Užas Stravična nesreća kod Bjelovara: Muškarac (30) traktorom pregazio dijete

Izgledi da čovjeka pogodi munja vrlo su mali. Smrtnost je od 10 do 30 posto, a velik broj preživjelih trpi posljedice. 'Može izazvati zapravo promjene na svim organima. I mozga i šupljih organa, najčešće se opisuju promjene ritma srca i zastoj srca', kaže dr. Gordana Kesić Valpotić iz Opće bolnice Bjelovar.

Snimka koja je obišla svijet pokazala je da ono pravilo kako grom ne udara dvaput na isto mjesto ne vrijedi. 'Dakle to pravilo ne vrijedi. Upravo iz tih razloga što se ne zna gdje će i kada udariti i kojom jačinom vi ne možete predvidjeti', pojašnjava Branko Cividin iz DHMZ-a.

Za grmljavinskog nevremena nije poželjno biti na otvorenom, u šumi ili ispod osamljenog drveta. Sigurnost je u domovima, špiljama te automobilu. 'Automobil je dosta dobra zaštita zato što ima metalni oklop i gume koje su izolator i preko kojih inače taj električni izboj prazni u tlo i uglavnom ljudi koji su u automobilu nikad ne stradaju od udara', dodaje Cividin. Nije dobro nositi odjeću od sintetike, već od prirodnih materijala.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene