Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zahvaljujući UNICEF-u

Djeca više neće trebati prolaziti kroz traume na hrvatskim sudovima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
UNICEF je opremio 10 hrvatskih sudova tehnologijom koja omogućuje snimanje i praćenje davanja dječjih iskaza u odvojenoj prostoriji, zahvaljujući kojoj djeca više neće morati više puta ponavljati iskaze.

U Hrvatskoj svake godine više od 4000 djece sudjeluje u sudskim postupcima kao svjedoci ili žrtve kaznenih djela. Zbog pravosudnog sustava koji nije bio prilagođen djeci od njih se tražilo da po nekoliko puta prepričavaju mučna iskustva.

Pročitajte i ovo Ilustracija Noćna mora Jezivi trener je godinu dana potajno snimao djevojčice na bazenu: "Teško se pomiriti s onime što se dogodilo" Za djecu u Gazi nema djetinjstva - 6 Pakao u pojasu Gaze Za njih nema djetinjstva: Čupaju si kosu, grebu se do krvi, imaju napadaje panike i rane znakove PTSP-a, prestravljena su

U takvoj je situaciji prije 16 godina, bila i Lucija koju je seksualno zlostavljao očuh kada joj je bilo osam godina. Trebalo je mnogo vremena da to prizna majci, a zatim je čak pet puta morala različitim ljudima u više institucija prepričavati što joj se dogodilo: 'Ako ste dijete, imate osam godina općenito vam je neugodno pričati o seksualnosti bilo koje vrste, a kamoli da nekome morate pričati detalje o tome što vam je radio, kako, što ti je radio i takve nekakve stvari koje su meni i danas nakon šesnaest godina užasno neugodne, a kamoli tada kad sam bila dijete od osam godina', rekla je Lucija u video prilogu UNICEF-a.

Prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander iz Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba kaže da to može imati razorne posljedice na dijete koje je već prošlo kroz traumu: 'Dijete koje je više puta ispitivano na sudu i drugim institucijama dobije zapravo poruku da je ono krivo, da je ono odgovorno da mora da nešto s njim nije u redu. Ispitivanje djeteta bi se trebalo napraviti u jednom navratu, a sve zainteresirane strane da slušaju i gledaju u drugoj prostoriji.'

UNICEF opremio sudove

Istinu o teškim i mučnim iskustvima djece žrtava i/ili svjedoka kaznenih djela često znaju samo djeca. No da bi počinitelji bili kažnjeni, pravosudni stručnjaci također ju trebaju doznati, a da pritom dodatno ne čine štetu djeci. UNICEF je u suradnji s vodećim stručnjacima objavio komplet priručnika koje će pomoći stručnjacima, roditeljima i djeci u sudskim postupcima u kojima djeca sudjeluju kao žrtve i/ili svjedoci. UNICEF je opremio 10 hrvatskih sudova tehnologijom koja omogućuje snimanje i praćenje davanja dječjih iskaza u odvojenoj prostoriji. Djeca na Županijskom sudu u Zagrebu više ne dolaze u sudnicu rekla nam je sutkinja i predsjednica Odjela za mladež tog suda Lana Petö Kujundžić: 'Ako je dijete ispitano na istražnom ročištu sa istražnim sucem sa svim osobama koje su ga slušale ovdje u sudnici, a ono se nalazi u posebnom prostoru sa stručnom osobom. Tada njegovu snimku prikazujemo na raspravi.'


'U posljednjih dvadeset godina napravljeni su znatni pomaci u približavanju pravosudnog sustava djeci i njihovim potrebama. Vjerujemo da će upravo zahvaljujući programu suradnje Ministarstva pravosuđa i UNICEF-a sudovi postati mjesta na kojima će se djeca osjećati sigurno i zaštićeno, i koja će posebno za djecu žrtve i/ili svjedoke biti mjesta početka njihova oporavka od traume', poručila je prilikom predstavljanja publikacija predstojnica UNICEF-ova ureda za Hrvatsku Valentina Otmačić.

'Da je u to vrijeme bilo tako ja mislim da bih ja bila mentalno puno zdravija osoba danas, jer to su traume za cijeli život. Ne želim da više ijedno dijete prođe kroz traumu koju sam ja prošla. Želim da naše sudstvo, policija i institucije da dobiju sluha koliko su ta djeca već ionako istraumatizirana time što im se dogodilo a kamoli traumom kada moraju ispočetka pričati tu priču nekome novom, nekome nepoznatom, nekome stranom. Oni su tu da nas štite', poručila je Lucija.

Uz posebnu opremu, UNICEF je organizirao i edukaciju za više od 150 stručnjaka u pravosuđu (sudaca, državnih odvjetnika i stručnih suradnika) kako bi dobili znanja i vještine koje im omogućuju da vode sudske postupke u najboljem interesu djece koja u njima sudjeluju kao žrtve i/ili svjedoci. Ukupna je vrijednost ove suradnje Ministarstva pravosuđa i UNICEF-a vrijedna je više od 2,2 milijuna kuna. Sve to omogućuje da se pravosuđe bude bliže djeci.

Cijeli video prilog možete pogledati na YouTube kanalu UNICEF-a Hrvatska.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene