Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Je li ikome stalo?

"Djeca u ustanovama propadaju": 400 djece svake godine čeka na posvojenje, a 600 posvojitelja istovremeno čeka dijete

Dijete se igra s olovkama (Foto: Dnevnik.hr)
Dijete se igra s olovkama (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Dijete se igra s olovkama (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Oko 400 djece svake godine čeka posvojenje. Oko 600 posvojitelja svake godine čeka dijete. Djeca čekaju po institucijama. Institucije prebacuju krivnju jedna na drugu.

Da problemi vezani uz posvajanje i brigu o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi itekako traže rješenje, jasno je i iz izjava na okruglom stolu koji je organizirao Dječji dom u Nazorovoj, simbolična naziva Dijete na čekanju.

Pročitajte i ovo Provjereno donosi priču uznemirujuću snimku razgovora djelatnice ureda za socijalnu skrb i djeteta - 8 potresna priča Provjereno donosi uznemirujuću snimku razgovora djelatnice socijalne skrbi i djeteta: ''Može se dogoditi da te smjeste u nekakav dom...'' Imaš pravo, ostvari ga IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! Ne znate trebate li prijaviti porez na dohodak? Stručnjaci su izračunali kako roditelji mogu ostvariti maksimalan povrat poreza!

Obitelj Krznarić već godinama čeka dijete, a iz Centra za socijalnu skrb, godinama im pišu da nema djece. "Kažu da je to lijepa gesta i da se nadaju da ćemo ipak nekog pronaći, ali, evo, već tri godine pokušavamo. Sad su nam rekli, možda kad bi napravili album slika pa poslali u Centar za socijalnu skrb", pojašnjava Vesnica Krznarić.

Iz navedenog Centra imaju svoju verziju priče.

"Ljudi često pak uvjetuju, ja bih mlađe dijete, ja bih zdravo dijete, ja bih dijete određene pripadnosti, ali ja ne bih ovo, ja ne bih ono", govori o potencijalnim posvojiteljima Tatjana Brozović Perić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Zagrebu.

Konkretno, u obitelji Krznarić kažu nam da su se dogovorili da bi posvojili dijete u dobi do 10 godina. No gdje su djeca?

"Dijete čekajući u ustanovi propada", ističe Jasna Čurković Kelava, ravnateljica Dječjeg doma Zagreb. "Predugo se čeka da se pokrene postupak na sudu, a onda kad dođe na sud, također se vrlo često kasni", dodaje.

Suci sami kažu da oni ne kasne. "Ne bih rekla da zapne na kraju, zapne na početku", kaže Lana Peto Kujundžić, sutkinja za mladež Županijskog suda u Zagrebu, navodeći nedostatak brzine u Centru za socijalnu skrb.

No iz prozvanog Centra kažu da se ne čeka kod njih. "Ne znam tko što čeka, no mi što se tiče djeteta imamo i protokole koje je potpisalo i Ministarstvo, nema čekanja", kaže ravnateljica Centra.

Čekala se i ministrica Nada Murganić na okruglom stolu Dijete na čekanju, no nije dočekana. Čeka se stalno i neće li roditelji možda postati sposobni.

"Što duže vremena i duže šansi dajemo roditelju, to manje šanse dajemo djetetu. Jako je važno vidjeti dakle od strane psihologa, socijalnog radnika i stručnjaka mentalnog zdravlja ima li posvojitelj roditeljske kompetencije ili nema", kaže Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece u Zagrebu.

Čak je i policiji na samom početku sve jasno. "Djeca su zanemarena, zapuštena i zlostavljana. Sumnjamo na seksualno zlostavljanje, na teško fizičko zlostavljanje, do tog da imamo tragične slučajeve usmrćivanja djece", kaže Dragan Josipović iz Odjela za mladež Ravnateljstva policije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene