Obavijesti Video Pretražite Navigacija
niz kršenja zakona

Mališani satima u mraku, bez struje, vode i hrane: Umjesto ključa u bravu, vlasnica otvara novi objekt za čuvanje djece

Aktualno Galerija Provjereno: Slučaj čuvanja djece u Solinu - 6 Provjereno: Slučaj čuvanja djece u Solinu - 6 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Slučaj čuvanja djece u Solinu - 7 Provjereno: Slučaj čuvanja djece u Solinu - 7 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Slučaj čuvanja djece u Solinu - 5 Provjereno: Slučaj čuvanja djece u Solinu - 5 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Slučaj čuvanja djece u Solinu - 1 Provjereno: Slučaj čuvanja djece u Solinu - 1 Foto: DNEVNIK.hr +2 Provjereno: Slučaj čuvanja djece u Solinu - 2 Galerija 1/7 >>
Djeca u prostoru bez struje, vode, a u posljednje vrijeme i bez hrane, i sve to u obrtu za čuvanje djece u Splitu. Roditelji su zgroženi saznanjima o uvjetima u kojima su boravila njihova djeca. Kažu da su uredno plaćali, a ostali prevareni. A radnice - to je drugi dio priče. Nisu bile prijavljene niti su im uplaćivani doprinosi. Govore - uvjeti rada nisu bili normalni. U međuvremenu su i one završile na cesti.

Vlasnici obrta za čuvanje djece jedan je objekt u Splitu zatvoren. Ona tvrdi da je radila sve po zakonu, a državni inspektorat utvrdio je niz kršenja zakona, pa i pokrenuo prekršajni postupak. Vlasnica i dalje radi u solinskom objektu, a namjerava otvoriti i još jedan novi. Priču donosi Nikolina Cetinić. 

Pročitajte i ovo Provjereno: Moje mjesto pod suncem - 8 Moje mjesto pod suncem Posebno mjesto koje pomaže drugima: "Kako očekivati da dijete bude dobro i pristojno u školi kad je zapravo gladno?" Provjereno: žrtva obiteljskog nasilja - 1 Donosi Provjereno Žene progovorile o strahotama koje su proživjele u sigurnoj kući: "Nekoliko sam puta pomislila - bolje da sam trpjela batine nego što sam ovamo došla"

"Oko sedam sati navečer samo je odjedanput nestalo struje, već taj dan nije bilo vode u prostoru", govori za Provjereno Luciana Zrnić, bivša zaposlenica, i dodaje: "I ona je meni rekla da se snađem. I tu sam praktički bila sat vremena bez struje i vode dok roditelji nisu došli po njih."

Luciana je tada čuvala dvoje djece jasličke dobi. Sama, u mraku.
Tina Veža Katušić, jedna od roditelja djece, kaže kako su vrtić uredno plaćali svaki mjesec. "Na kraju je ispalo da su djeca bila bez struje, bez vode, u nekim situacijama bez hrane." Jednako je uznemiren i drugi roditelj Toni Erceg: "Teško je povjerovati da netko dovede u pitanje sigurnost djece. Ne jednog, nego tridesetero djece."
Riječi su ovo odgojitelja i roditelja čija su djeca bila u obrtu za čuvanje djece Pinokio u Splitu. Sve što se događalo iza zatvorenih vrata saznali su tek nedavno. Prozivaju vlasnicu obrta, koja ih je, kažu, prevarila.

Tamara Ines Hrga, odgojiteljica u vrtiću, kaže kao je u međuvremenu pet radnica ostalo bez posla, 60 obitelji je ostalo bez vrtića i "ona nastavlja dalje kao da se ništa nije dogodilo".

Vlasnica Nataša Grahovac obrt za čuvanje djece u Solinu otvorila je 2018. godine. Od 2022. širi se na novu lokaciju u Splitu. U početku je sve izgledalo korektno, bez razloga za brigu.

No, Antonia Kovačić, majka jednog od djeteta, govori: "Nekoliko dana djeca uopće nisu imala struje. Ja sam direktoricu osobno kontaktirala prvi dan kad sam ostavila dijete u vrtiću, rečeno mi je da će struja doći kroz sat vremena."

Djeca u mraku nisu bila samo sat vremena. Struje nisu imali nekoliko dana.

"Bila sam jako ljuta i frustrirana samom činjenicom da se nešto takvo uopće može dogoditi. I da se roditelje ne obavijesti da će to potrajati, nego da nas se uvjerava da je to riješeno ili da će biti riješeno kroz sat vremena", kaže Antonia Kovačić. "Da smo znali da će to tako biti, ne bismo ga u startu ni dovodili tih dana, pa bismo to riješili na neke druge načine s poslodavcima."

Problemi sa strujom, vodom i hranom počeli su nedavno. A da nešto nije kako treba, tete su shvatile kada su sasvim slučajno saznale da uopće nisu prijavljene.

Jadranka Šegvić, studentica predškolskog odgoja, kaže kako joj je to bilo jako čudno. "I onda sam krenula zapravo i gledati što je s tim prijavama preko e-Građanina i slično i onda smo zapravo shvatile da cijelo to vrijeme nije donosila ugovore i da sve skupa mi uopće nismo bile prijavljene od dana kad smo počele raditi, od 29. kolovoza", prisjeća se.

Tamara Ines Hrga kaže kako ugovor o radu nikada nije vidjela i nije ga ni potpisala. "Mi smo od starta tražile svaki, skoro svaki dan smo pitale kad ćemo potpisati, kad ćemo to vidjeti i platne liste. Svaki put je bio neki drugi izgovor. Zaboravila, ostao u autu, donijet ću sutra, smetnula sam i uvijek ista priča."

Za poslovanje prozvane i njezina obrta upitali smo državni inspektorat, koji je potvrdio da je nekoliko inspekcija provodilo nadzore. Evo što su zaključili:

"Pokrenut je prekršajni postupak podnošenjem optužnog prijedloga nadležnom sudu zbog osnovane sumnje u počinjenje tri (3) prekršaja - neprijavljivanje radnika na obvezno mirovinsko osiguranje prije početka rada i u propisanom roku, neprijavljivanje radnika na obvezno zdravstveno osiguranje u propisanom roku te neizvršenje izvršnog rješenja inspektora."

Dio je još u postupku. Donijeli su i rješenje o zabrani obavljanja djelatnosti na nadziranom objektu.

Vlasnica nije htjela pred kameru. Tvrdi kako su se tete urotile protiv nje i da se ona ne želi spuštati na njihov nivo. Sve optužbe je negirala i kaže kako ona radi sve po zakonu. No to i nije baš tako! Iz Zavoda za socijalnu skrb potvrdili su da je nadzorom utvrđeno da ne ispunjava uvjete te su joj zabranili obavljanje djelatnosti.

Grad Split za cijelu tu situaciju ne zna. Potvrdili su da nikada nisu sufinancirali rad obrta u Splitu. A obrt u Solinu iste vlasnice već dvije godine sufinancira grad. I oni su, govore nam, zgroženi tim saznanjima.

Ivica Rakušić, zamjenik gradonačelnika Solina, kaže: "Imamo potpisan ugovor koji, naravno, obvezuje obrt na određene standarde, a koji se, evo, kako vidimo, nisu poštovali, tako da ćemo kao odgovorna gradska uprava, naravno, tu biti prisiljeni na raskid suradnje i toj djeci i roditeljima omogućiti do kraja ove pedagoške godine neko drugo rješenje."

Roditelji su ostali bez vrtića, a radnice koje su se suprotstavile vlasnici - bez posla. A ono što ih u ovoj priči možda i najviše frustrira jest činjenica da vlasnica i dalje radi! U prostoru u Solinu koji, prema riječima bivših radnica, također nema uvjete za rad s djecom.

Razočarani su cijelom situacijom, što zbog uvjeta u kojima su boravila njihova djeca, što zbog činjenice da su usred pedagoške godine ostali bez usluge čuvanja.

Tina Veža Katušić kaže: "Ne bih htjela vidjeti situaciju u 9. mjesecu da ona opet otvori neki drugi vrtić i prevari neke nove roditelje i neku novu djecu."

To je upravo ono što bi se i moglo dogoditi. Obrt u Solinu i dalje radi, vlasnica, kako je i sama najavila, otvara novi u Kaštel Novom.
Pitanje je u kakvim će uvjetima tamo boraviti djeca i hoće li nadležna tijela provjeriti zadovoljava li prostor minimalne tehničke uvjete.

Zbog nedostatka mjesta u vrtićima roditelji su primorani tražiti druge načine za čuvanje djece, pa se postavlja pitanje otvara li to mogućnost pojedincima za brzu zaradu.

Kršenje prava zaposlenika, ali i ostalih. Pritom nerijetko stavljajući sigurnost djece pod upitnik, zaključuje novinarka Provjerenog Nikolina Cetinić. 

Provjereno gledajte četvrtkom navečer na Novoj TV, a propuštenu emisiju pogledajte besplatno na novatv.hr

 

 

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene