Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opačić i Mrsić pisali premijerki

'Djeca nisu mali odrasli ljudi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica i član saborskog Odbora za obitelj, mladež i šport Milanka Opačić i Mirando Mrsić, oboje iz SDP-a, u otvorenom su pismu premijerku Jadranku Kosor pozvali da zaustavi provedbu reformske mjere pripajanja specijaliziranih bolničkih ustanova za djecu, koju drže stručno neutemeljenom i dugoročno štetnom.

U pismu reagiraju na prijedlog ministra zdravstva Darka Milinovića o spajanju zdravstvenih ustanova u Zagrebu i prijedlog Osnovne mreže zdravstvene djelatnosti, a iz kojih, kažu, proizlazi da se specijalizirane bolnice za djecu ukidaju i pripajaju velikim bolničkim sustavima.

Pročitajte i ovo Ilustracija kazne 5000 eura Europska zemlja zabranjuje protivnicima pobačaja da uznemiravaju žene ispred klinika: "Moramo ih zaštititi" Ilustracija Tko smije znati? Dali mu broj da nazove rodilište pa mu rekli da mu ne smiju otkriti - ništa. Liječnica: "Ljudi koji žele informacije nam prijete, a mi smo nezaštićeni"

Ističući da ne dovode u pitanje nužnost provedbe reforme i postizanje značajnih ušteda u zdravstvu, Opačić i Mrsić spomenutu najavu drže štetnom za postignutu razinu kvalitete zdravstvene zaštite djece u Hrvatskoj.

Napominju da su Klinika za djecu u Klaićevoj ulici, Dječja bolnica Srebrnjak, Specijalna bolnica za psihijatriju djece i mladeži u Kukuljevićevoj i Specijalna bolnica za djecu Goljak jedine specijalizirane ustanove u Hrvatskoj za specifične potrebe zdravstvene skrbi u dječjoj dobi.

Ističu i da su unatoč poteškoćama te bolnice uvijek bile uspješne u financijskom poslovanju te da su dostizale visoke svjetske standarde u liječenju djece, koji, naglašavaju, teže upravo osamostaljivanju i izdvajanju zdravstvene skrbi za djecu iz sustava.

'Djeca nisu 'mali odrasli ljudi' i njihovo liječenje pred liječnike postavlja veće zahtjeve u pogledu specijalističkog, ali i psihološkog pristupa', kažu Opačić i Mrsić.

Nedostaje pedijatara

Upozoravaju da u Hrvatskoj kronično nedostaje pedijatara, da hrvatski prosjek od 1200 do 1500 djece po jednom pedijatrijskom timu nedopustivo kaska za prosjekom EU.

'Stoga držimo da će spajanje dječjih ustanova s 'velikim' sustavima općeg karaktera dovesti do financijske i zdravstvene (stručne) marginalizacije dječjih zdravstvenih potreba, a gorući problem nedostatka medicinskog osoblja i dostupnosti skrbi nesagledivo produbiti', tvrde Opačić i Mrsić.

Kao daleko kvalitetnije rješenje vide u modelu objedinjavanja u jednu ustanovu svih zdravstvenih ustanova za djecu u Zagrebu. Time bi se, uvjeravaju, racionalizirao broj nemedicinskog osoblja, uštedjelo na troškovima, te otvorile mogućnosti za dodatno ulaganje u temeljnu djelatnost - medicinsku struku.

Zbog svega navedenog, apeliraju na premijerku Kosor da, nakon razmatranja njihovih argumenata i stajališta medicinske struke koja skrbi o zdravlju djece, svojim autoritetom zaustavi pripajanje dječjih bolnica, te razmotri model koji predlažu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene