Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čestitka iz Vukovara

TKO ĆE ODGOVARATI ZA OVO? Smetlište na 50 koraka od najsvetijeg mjesta u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Riječ je se o Ulici Bana Josipa Jelačića kojom se dolazi do najsvetijeg mjesta u Hrvatskoj - tu je najveća grobnica u Europi nakon Drugog svjetskog rata.

Fotografije snimljene na ulasku u Vukovar govore više od riječi. Na najprometniju ulicu u gradu netko danima iskrcava otpad i pretvorio je jedno raskrižje u smetlište.

Pročitajte i ovo Predrag Matić Revitalizacija istoka Matić iz Vukovara poručio: "Ovako više ne može, Slavonija nije zadnja rupa na svirali" Slika nije dostupna RATNI ZLOČINI Podignuta kaznena prijava protiv 63-godišnjaka zbog zločina u Vukovaru: Zarobljenike na Ovčari mlatio rukama, nogama i palicama

Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj „Zelene stope“ ima za ciljeve očuvanje prirode i okoliša kao temeljnih vrijednosti života društva, te prihvatljivo gospodarenje prirodnim resursima primjenom odrednica održivog razvoja. Riječ je se o Ulici bana Josipa Jelačića kojom se dolazi do najsvetijeg mjesta u Hrvatskoj - tu je najveća grobnica u Europi nakon Drugog svjetskog rata. Pokopano je ovdje oko 260 ljudi. Od mjesta gdje stojim do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata brojim tek pedeset koraka.

S ovog ugibališta možete skrenuti i lijevo i stižete do Muzeja vučedolske kulture otvorenog prije samo šest mjeseci. On čuva spomen na ljude koji su ovdje živjeli 3000 godina prije nego se rodio Isus Krist.

A upravo ovom mjestu, ispod ovih hrpetina smeća arheolozi su 1938. godine iskopali glinenu posudu u obliku golubice. Ona je danas jedan od simbola grada na Dunavu.

Znanstvenici tvrde da je služila u obredne svrhe (kandilo), a šare po njoj da su u stvari kalendar što govori da su prastanovnici ovoga kraja znali za neke važne dane u godini - za razliku od današnjih kojima je u ove predbožićne dane sve samo tara, bruto i neto, i ništa im nije sveto.

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene