Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaredale teške nesreće

Smrt na cestama: Poštujte osnovna pravila i savjete koji Vam mogu spasiti život!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posljednjih dana na hrvatskim prometnicama dogodilo se više teških prometnih nesreća u kojima su izgubljeni životi, a nekoliko je osoba ozlijeđeno.

Javnost je još u šoku od prizora na zagrebačkoj Trešnjevci, gdje su u sudaru Porschea i Audija pod silovitim naletom vozila smrtno stradali 49-godišnja majka i 18-godišnji sin. Tragične nesreće dogodile su se dva dana za redom nedaleko od Slavonskog Broda, u kojima su život izgubile dvije osobe.

Pročitajte i ovo Ilustracija Oprez! Upaljen žuti meteoalarm za velik dio Hrvatske: Mogući su odroni Autocesta - 2 Troškovi su znatno smanjeni Otvoren novi izlaz autoceste A1: Trebao bi rasteretiti lokalne ceste od kamionskog prometa

Samo pukom srećom u nekoliko dana troje je ljudi preživjelo nalet vlaka. Dvije osobe u nesreći u Vrbovcu čudom su prošli samo s lakšim tjelesnim ozljedama, a vozač u naletu vlaka koji se dogodio danas kod Koprivnice, također je prošao neozlijeđen. Manje sreće imalo je sinoć četvero mladih kod Zatona, koji su ozlijeđeni kada je pijana vozačica udarila u ogradu automobilom u koji se naguralo čak devet osoba. 

Danas i sutra se na prometnicama, pogotovo u smjeru s mora prema unutrašnjosti, očekuje pojačan promet i zadnje velike gužve ove sezone. U ponedjeljak počinje nova školska godina, školarci će preplaviti pločnike i zebre pa policija sve poziva na pojačan oprez.

'Stereotipi' spašavaju život

Na MUP-ovim internetskim stranicama uvijek se mogu naći osnovna pravila i upozorenja koja itekako doprinose sigurnosti u prometu i spašavaju živote. Iako ih mnogi zbog silnog ponavljanja smatraju stereotipima ili frazama, najvećim dijelom upravo zbog nepoštivanja tih regula svakodnevno svjedočimo stradavanjima na cestama.

Vozačima se tako savjetuje da na put uvijek kreću odmorni, odnosno izbjegavaju polazak bez obzira na blizinu odredišta, a ako su umorni, neka se zaustave i odmore. Prije kretanja na put važno je provjeriti ispravnost vozila, stanje guma i posjedovanje odgovarajuće opreme. Bitno je informirati se o vremenu i o stanju na cestama. Nikada ne smijete zaboraviti vezanje sigurnosnim pojasom, a od posebne je važnosti uvijek prilagoditi brzinu kretanja stanju na cesti i uvjetima vidljivosti.

MUP upozorava na poštivanje ograničenja brzine i svu prometnu signalizaciju, od semafora do znakova na prometnicama, te da se ne konzumira alkohol prije i tijekom vožnje. Bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja, pri vožnji u kolonama povećajte razmak između vozila kako ne bi došlo do nalijetanja na vozilo ispred, savjetuje policija.

Iako se većini vozača čini da dobro poznaje navedena pravila, crna statistika kaže drugačije. Kako bi zaštitili svoje i tuđe živote, dobro obratite pažnju na navedene savjete tijekom sudjelovanja  u prometu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene