Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nadbiskup Puljić o presudi

'Divimo se spremnosti Gotovine i Markača da budu i ostanu heroji'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nadbiskup mons. Želimira Puljić povodom osude generala u Haagu uputio je izjavu koju je poslao župnicima i medijima

'Jučerašnja vijest o presudi hrvatskim generalima duboko je potresla žitelje Hrvatske, posebice sa zadarskog područja. A Pakoštanci su s nevjericom i suzama pratili vijesti iz Haaga. Imajući u vidu što je general Gotovina značio opkoljenom i razaranom Zadru, te njegovu ulogu u oslobodilačkoj akciji 'Oluja', koja je Hrvatskoj donijela slobodu, svi Hrvati i posebice stanovnici Zadra i okolice s pravom generala Gotovinu nazivaju svojim 'ratnim junakom, osloboditeljem i herojem'. Isto onako kako su to činili ili čine i drugi narodi zbog oslobodilačkih aktivnosti svojih zemalja; kako u Francuskoj, Rusiji, Češkoj i Španjolskoj, tako i u Kini, Tahitiju, Kongu i Mauricijusu', stoji u izjavi nadbiskupa Puljića.

Pročitajte i ovo Zdenko Križić Intervju Dnevnika Nove TV Novi splitski nadbiskup: "Ne blagoslivljamo grešnost nego osobe. Vjera nije mahanje barjacima" Dražen Kutleša Iz Katedrale Zagrebački nadbiskup Kutleša i njegova prva polnoćka, vjernicima uputio Božićnu čestitku

'Brojni su mi vjernici očitovali kako su zbunjeni i zabrinuti formulacijom haaške optužnice našim generalima. Istina, ne spada na vjerske službenike 'izricati presude', 'voditi kampanje' ili uplitati se i udruživati u 'sindikalne i političke grupacije'. Ali, nije im zabranjeno, kao slobodnim građanima države koju su sa svojim vjernicima stvarali, izreći svoju prosudbu i zauzeti određene stavove koji se formiraju temeljem primljenih informacija. Jer, normalno je da svaki čovjek putem informacija stječe dojmove, stvara mišljenje i zauzima stavove. Kako gledom na samo sudište u Haagu, tako i gledom na naše generale. I dobro je to dvoje razlikovati', nastavlja nadbiskup Puljić u svojoj izjavi.

'Čestitamo generalu Gotovini i generalu Markaču za njihovo primjereno držanje za vrijeme izricanja presude. Zahvaljujemo im za poruke koju su uputili žiteljima Hrvatske. Divimo se njihovoj spremnosti da budu i ostanu heroji, koji će ako treba i dalje trpjeti za našu slobodu. Želimo im plodne dane Velikoga tjedna i blagoslovljene uskrsne blagdane. Izričemo iskrenu solidarnost s njihovim obiteljima, a njih i njihove suborce, koji su poput njih založili svoje živote za slobodu i neovisnost Republike Hrvatske, posebice poginule i stradale u Domovinskom ratu, na bilo kojem bojištu, preporučujemo u naše molitve', završio je nadbiskup Puljić.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene