Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DISKRIMINACIJA KOD GINEKOLOGA

Svakodnevno se bore i suočavaju s najbizarnijim situacijama: "Rekla je da živi s partnericom i dobila odgovor - aha, onda nemate spolne odnose? Trebam uzeti manje instrumente?"

Nekim je ženama u Hrvatskoj narušeno pravo na pristup ginekologu jer su - lezbijke.

Za svoja osnovna prava bore se svakodnevno, a suočavaju se s najbizarnijim situacijama.

"Ginekolog pita jesu li imale spolne odnose i one kažu da žive s partnericom. Onda ginekolog s podsmjehom kaže: 'Aha, nemate spolne odnose.' Trivijalizira se cijeli aspekt nečije osobnosti i nečijeg života, što vas isto užasno povrijedi. Dođe žena i kaže: 'Imam seksualne odnose sa svojom partnericom' pa on kaže: 'Aha, trebam uzeti manje instrumente', ili takve nekakve neukusne komentare", rekao je Daniel Martinović, koordinator udruge Dugine obitelji.

Uobičajen je to događaj za lezbijke koje traže primarnu zdravstvenu zaštitu.

"Kada se žena liječi od neplodnosti, bez obzira na njezinu seksualnu orijentaciju, ako ona kaže da ima partnericu, imali smo neke slučajeve gdje su ginekolozi odbili uopće ići u ikakve daljnje obrade s obrazloženjem da tu trebaju biti žena i muškarac da bi se išlo u liječenje neplodnosti", rekao je Martinović.

Neki ginekolozi zato ističu da primaju lezbijke kako bi žene znale da dolaze u sigurno okruženje.

"Kao što ne naglašavam je li netko crn, bijel, ove ili one vjeroispovijesti, moja je dužnost svakoga pregledati, pružiti mu pomoć. Što se tiče seksualnosti, moje je da pitam ako moram pitati, ako mislim da je to važno za daljnju terapiju. Ako ne, poštujem izbor svakoga", rekla je ginekologinja Jasenka Grujić Karli Trstenjak, reporterki Dnevnika Nove TV. 

Iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) kažu da nisu imali slučajeva da liječnik odbija liječiti pacijenticu zbog seksualne orijentacije. Naglašavaju da nijedan liječnik ne smije odbiti pacijenta koji je u potrebi.

"Odbijanje pregleda pacijentice koja treba medicinsku pomoć zbog njezine spolne orijentacije u svakom slučaju ne može se podvesti pod priziv savjesti", rekao je Boris Ujević, dopredsjednik HUBOL-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pohvala Plenkoviću Europska židovska udruga pozvala splitske gradske čelnike da osude antisemitizam

Pročitajte i ovo Kršenje epidemioloških mjera - 2 A GDJE SU MJERE? Lito ide, mala: Festival ulične hrane završio je razuzdanom zabavom više stotina Splićana i turista. Maske nisu nosili ni konobari

U slučaju nekorektnog ponašanja liječnika pacijentice se mogu obratiti HZZO-u, Hrvatskoj liječničkoj komori, ali i udrugama koje će im pomoći da svoja prava nesmetano ostvare.

Sa sličnim problemima suočavaju se i homoseksualci, kojima, ističe SDP, nije dopušteno darivati krv. Naime, na internetskim stanicama Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu piše da krv ne mogu davati "muškarci koji su u životu imali spolne odnose s drugim muškarcima" pa SDP zahtijeva da se svim građanima bez diskriminacije omogući darivanje krvi onako kako je to uređeno u većini država članica Europske unije.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene