Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Olakšali' HŽ za 3,7 milijuna eura

Direktor potvrdio krađu HŽ-ova novca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik uprave HŽ-a Zlatko Rogožar potvrdio je danas na zagrebačkome Županijskom sudu da su njegov prethodnik Davorin Kobak te šefica sestrinske tvrtke Agit Biserka Robić poslovali s off shore tvrtkama, preko kojih su, prema tvrdnjama USKOK-a, iz nacionalne željezničke kompanije izvukli 3,7 milijuna eura.

Rogožar, koji je svibnju 2008. došao na čelo Agita, tvrdi da je nedugo nakon primopredaje dužnosti utvrdio niz nepravilnosti. Pažnju mu je, kako je rekao na suđenju, u prvom redu skrenulo poslovanje s off shore kompanijama i njihovi računi, zbog čega je pokrenuo detaljnu analizu poslovanja. Tijekom analize se pojavila sumnja da troškovi koje su fakturirale off shore tvrtke nisu realni, kazao je Rogožar. Dodao je da su te sumnje potvrdili i referenti zaduženi za rad s klijentima, ističući da, iako im je to trebao biti posao, nisu imali uvida u fakture koje su slale off shore tvrtke.

Pročitajte i ovo Sjecišta pruge BIZARAN SLUČAJ Opet blamaža HŽ-a: Vlak nije mogao krenuti jer kondukter - nije došao na posao Slika nije dostupna Nova afera HŽ nabavio 1,5 milijuna skuplje kočnice?

>> Biserka Robić: Sarićev iskaz je lažan

Neobično mu je bilo i što su nakon smjene Biserke Robić krajem travnja 2008. u Agit prestali stizati računi od off shore kompanija, iako je Agit i dalje poslovao s istim klijentima. Rogožar je kazao da je o sumnjama u nezakonito poslovanje Agita pismeno izvijestio predsjednika uprave HŽ Carga, koji je o svemu izvijestio državnog tajnika u nadležnom ministarstvu te ministra Božidara Kalmetu po čijoj je uputi zajedno s kolegom Zoranom Popovcem sve ispričao USKOK-u.

Nakon detaljne istrage, USKOK je bivšeg predsjednika uprave HŽ-a Davorina Kobaka, Biserku Robić i njezinog suradnika Andriju Sarića optužio da su od 2003. do 2008. temeljem lažnih faktura na račune četiriju off-shore kompanija u Austriji i BiH prebacili ukupno 3,7 milijuna eura od čega su 3,2 milijuna eura zadržali za sebe. Iako su Kobak i Biserka Robić u više navrata odbacili sve što im se stavlja na teret, USKOK-ove optužbe priznao je trećeoptuženi Sarić koji je u svojoj obrani kazao da je sudjelovao u izvlačenju novca iz HŽ-a te da je po nalogu Biserke Robić potpisivao fiktivne račune. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene