Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sabor o djeci

'Direktiva protiv seksualnog iskorištavanja djece zaštitit će njihov dignitet'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski su klubovi danas podržali izmjene zakona o kaznenom postupku posebno pohvalivši načelo postupanja u najboljem interesu djeteta kojim se izbjegava dvostruka viktimizacija te se uvodi mogućnost njihovog ispitavanja video vezom.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić pojasnio je kako je riječ o tehničkim prilagodbama i usklađenju zakona s tri europske direktive koje se odnose na pravo na tumačenje i prevođenje u kaznenom postupku, trgovanje ljudima te borbu protiv seksualne zlouporabe i iskorištavanja djece i dječje pornografije.

Zakonskim se izmjenama širi pravo okrivljenika na prevođenje i njegovu komunikaciju s braniteljem. 'Taj standard mi moramo usvojiti. Uvijek se radi o sudskoj kontroli, a sud je taj koji će dozvoliti tu komunikaciju', rekao je Miljenić.

'Nisu to samo tehničke promjene i njima se ne usklađujemo samo s europskim drektivama već i s Konvencijom o pravima djeteta i Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom', poručila je nezavisna zastupnica Jadranka Kosor.

Po njezinom mišljenju, dobro je što se pojačavaju odredbe o pravu na prevođenje osobito za okrivljenike koji su invalidne osobe te je najavila amandman da se tu uvrste posebno i gluhonijeme osobe jer, kako je rekla, takve osobe, izuzetno teško kontaktiraju sa svijetom.

Za HDSSB-ova zastupnika Josipa Salapića omogućavanje prava na tumačenje i prevođenje otvara se nova stranica u hrvatskom zakonodavnom postupku.

'Usklađivanjem s tom direktivom postupak se neće voditi samo na hrvatskom jeziku nego i na jezicima zemalja EU', naglasio je Salapić ustvrdivši kako će to zahtijevati nove troškove. Zapitao se koliko je za to osigurano sredstava u državnom proračunu.

Direktiva protiv seksualnog iskorištavanja djece zaštitit će, mišljenja je Salapić, dignitet djece jer se ona neće morati preslušavati pred strankama već će moći biti ispitana u svom domu putem video veze.

HDZ-ova zastupnica Ana Lovrin posebno je pohvalila presumpciju da ako postoji sumnja u dob žrtve djeteta uvijek se pretpostavlja da ona nije navršila 18 godina te će se smatrati djetetom.

Osvrćući se na troškove potrebne za provedbu predloženih zakonskih izmjena Lovrin je ustvrdila kako je predlagatelj u obrazloženju naveo da su sredstva predviđena iako nije naveo koliko je predviđeno na poziciji intelektualnih i osobnih usluga. (Hina)

Pročitajte i ovo Orsat Miljenić, predstojnik predsjednikova ureda Za Dnevnik Nove TV Predstojnik Ureda predsjednika o imenovanju šefa SOA-e: "Ja sam bio na tom sastanku i nitko nije čuo da je postignut ikakav dogovor" Krešendo: Jadranka Kosor podcast Krešendo Bivša premijerka otkrila kako je izgledalo sastavljanje lista: ''Jadranka Kosor pronađena gola na vrhu zgrade, naišao je Šeks...''

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene