Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skandal zbog NDH

'Ono što sam rekao, sigurno nije bila podrška fašističkoj državi Hrvatskoj'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Australski veleposlanik u Hrvatskoj pozvan je na obavjesni razgovor nakon što je član koalicije i zastupnik u australskom parlamentu prenio čestitke i pozdrave australskog premijera Tonyja Abbotta skupini Hrvata na događaju koji je veličao NDH.

Nesmotrenost Craiga Kellyja, zastupnika australskog parlamenta, izazvala je pravi diplomatski spor između Hrvatske i Australije, nakon što je Craig u ime australskog premijera Abbotta uputio čestitke povodom stvaranja NDH u travnju 1941. godine.

Pročitajte i ovo Bazen, ilustracija Tragedija Otac i djed skočili u bazen kako bi spasili dvogodišnju djevojčicu - obojica su preminula: "Plač majke bio je šokantan" Ilustracija Australski poučak Oni su odlučili podići minimalnu plaću: ''Želimo da ljudi zarađuju više''

"U ime australskog premijera Tonyja Abbotta, koji je trenutno u Japanu, prenosim vam njegove pozdrave i dobre želje povodom proslave 10. travnja, svim Hrvatima u Australiji i u Hrvatskoj", riječi su Kellyja koje je prenio australsko-hrvatski list Boka Cropress.

Australski Hrvati proslavili dan NDH, čestitao i australski premijer!

Glasnogovornik hrvatskog veleposlanstva u Australiji potvrdio je kako je australski veleposlanik u hrvatskoj pozvan u Vladu RH da pojasni komentare Kellyja, a posebice čestitke premijera Abbotta, piše Guardian.

Sam Kelly je rekao kako je ostao zaprepašten izvještajima da je prisustvovao Klubu Hrvata u Sydneyju proteklog tjedna, u kojem je obilježeno stvaranje Nezavisne Države Hrvatske (NDH) 1941. godine.

"Ono što sam rekao, sigurno nije bila podrška fašističkoj državi Hrvatskoj u doba 2. svjetskog rata na bilo koji način. Štoviše i posve suprotno, govor koji sam dao bio je jaka osuda jednako fašizma i komunizma. Specifično sam nazvao fašizam zlom. Čestitke koje sam dao , upućene su hrvatskoj zajednici za njihovu borbu PROTIV fašizma", pojasnio je Kelly.

Naglasio je i da je bio prvi od govornika te da je napustio događaj odmah nakon govora, te da je znao o čemu se zapravo radilo na događanju, da se sigurno tamo ne bi pojavio.

"Bez obzira na to upućujem iskrene isprike ako se bilo tko uvrijedio, jer su moji komentari u potpunosti uzeti izvan konteksta, a njihova značenja izvrnuta", rekao je Kelly.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene