Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rok istječe 13.8.

DIP: Za sada samo šest kandidatura; od utorka predaja u zgradi Sabora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svega šest kandidatura za prijevremene parlamentarne izbore zaprimilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP) u proteklih tjedan dana, glavnina će ih, dakle, prispjeti u ovom tjednu, odnosno do subote, 13. kolovoza kada istječe rok za predaju kandidatura, a od danas DIP kandidature prima u zgradi Hrvatskog sabora, umjesto u svom sjedištu u Visokoj ulici.

Od utorka do petka, 12. kolovoza saborska će vrata za podnositelja biti otvorena od 8,30 do 20 sati, u subotu, 13. kolovoza od 8,30 do 24 sata, to jest do ponoći.

Izvjesno je da svoje kandidature ovaj tjedan u DIP trebaju predati HDZ, dvije pravaške koalicije, koalicija stranke Milana Bandića i Narodne stranke Reformista Radimira Čačića, kao i brojni drugi kandidati, no službeno su svoje kandidature najavili samo jedna stranka - Pametno i koalicija Živi zid, Uvijek Franker i Promijenimo Hrvatsku i to za subotu i petak.

Od šest pristiglih kandidatura jedna je Narodne koalicije (SDP, HSS, HNS, HSU), a pet preostalih za 12. jedinicu u kojoj svojih osam zastupnika biraju pripadnici nacionalnih manjina. Za jednog zastupnika pet manjina (albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske) do sada su stigle dvije kandidature, grupe birača i Stranke Bošnjaka Hrvatske, kandidati su Idris Sulejmani i Alija Avdić. Dvije su kandidature i za zastupnika koji u Saboru predstavlja 12 'malih' manjina, Saveza Roma Hrvatske Kali Sara i Udruge romskog prijateljstva Luna, njihovi su kandidati Veljko Kajtazi i Duško Kostić.

Za jednog zastupnika mađarske manjine, za sada je pristigla samo jedna kandidatura, Saveza mađarskih udruga i to Šandora Juhasa.

U 12. jedinici svoje zastupnike biraju i pripadnici srpske (tri), talijanske (jednog) te češke i slovačke (jednog zajedničkog) manjine. (Hina)

Pročitajte i ovo Prisegnuli novi članovi DIP-a - 14 DIP podsjetio Izbori su sve bliže: Pogledajte tko će kada predavati liste Ilustracija Parlamentarni izbori Objavljeno koliko se može potrošiti za promidžbu kandidata na izborima

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene