Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počinju teći rokovi

DIP utvrdio službene rezultate izbora, konzultacije o mandataru Vlade u srijedu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državno izborno povjerenstvo donijelo je odluku o službenim rezultatima prijevremenih izbora za Hrvatski sabor, te će oni biti objavljeni u Narodnim novinama.

Objavom službenih rezultata izbora u ponedjeljak je počeo teći dvadesetodnevni rok u kojemu se treba okupiti novi saziv Hrvatskoga sabora te se do 15. listopada mora održati njegova prva sjednica, a saziva ju predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović koja će u srijedu na Pantovčaku održati konzultacije o mandataru nove Vlade.

Pročitajte i ovo Sabornica Muški zastupljeniji Na izborima 2300 kandidata za zastupnike, sve su stariji: Evo koliko godina imaju najstariji i najmlađi Sabornica - 1 Krenula je kampanja Ovo je jedini političar koji već sada zna da ima mjesto u Saboru

Konzultacije s izabranim zastupnicima, odnosno predstavnicima stranaka i koalicija o tome kome će predsjednica Republike povjeriti mandat za sastavljanje Vlade trebali bi početi u 12 sati, rečeno je u Uredu predsjednice.

Konzultacije slijede nakon što predsjednica od Državnog izbornog povjerenstva (DIP) dobije službene rezultate prijevremenih izbora, a izaslanstvo DIP-a Grabar-Kitarović će primiti u utorak u 14 sati.

Na prijevremenim parlamentarnim izborima, održanima 11. rujna, relativnu pobjedu ostvario je HDZ koji je, sam ili s partnerima, osvojio 61 od 151 zastupničkog mjesta, Narodnoj koaliciji pripala su 54, Mostu 13, Živom zidu s partnerima osam, IDS/PGS-u tri, Bandićevoj Koaliciji za premijera dva, a po jedno mjesto HDSSB-u i nezavisnom Željku Glasnoviću.

SDSS-ovi Milorad Pupovac, Mile Horvat i Boris Milošević zastupat će srpsku manjinu, Robert Jankovics mađarsku, Furio Radin talijansku, a Vladimir Bilek češku i slovačku. Veljko Kajtazi zastupat će 12 manjina (austrijsku, bugarsku, njemačku, poljsku, romsku, rumunjsku, rusinsku, rusku, tursku, ukrajinsku, vlašku i židovsku), a Ermina Lekaj Prljaskaj pet manjina (albansku, bošnjačku, crnogorsku, slovensku i makedonsku).

Prema Ustavu, predsjednica mandat za sastavljanje Vlade povjerava osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika, odnosno za dobivanje mandata potrebna je potpora najmanje 76 zastupnika. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene