446539
446539
446539
446539
446539

Istekao rok za predaju lista: Više ih je nego prošle godine

  • , 14.08.2016., 07:41
  • Autor:
  • komentara

Državno izborno povjerenstvo (DIP) za prijevremene parlamentarne izbore koji će se održati 11. rujna zaprimilo je više listi nego u studenom prošle godine, potvrdili su u nedjelju u Povjerenstvu.

 
 
 
 
Predaja lista (Foto: Jurica Galoic/PIXSELL)
Predaja lista (Foto: Jurica Galoic/PIXSELL)

Do subote u ponoć, kada je istekao rok za kandidiranje, Povjerenstvu je predano 177 listi, 11 više nego u studenom kada ih je bilo 166.

Stranka blokiranih i Mehmed Zahirović, kandidat za zastupnika romske nacionalne manjine, među posljednjima su došli DIP-u predati kandidature.

Najviše je listi prijavljeno za 1. izbornu jedinicu, njih 19, a najmanje za devetu, 'svega' dvanaest.

Za 11. jednicu gdje tri saborska zastupnika bira 'dijaspora', odnosno hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj, predano je 14 izbornih listi.

U odnosu na lanjske izbore manji je broj kandidatura za 12. jedinicu u kojoj zastupnike biraju pripadnici nacionalnih manjina, lani ih je bilo 34, ove godine 26.

Bez nepravilnosti

Nepravilnosti u proteklih 14 dana, koliko su se kandidature mogle podnositi, nije bilo, rekla je potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijančić Križanić, 'otkrivajući' razliku između prošlogodišnjih i ovogodišnjih kandidatura.

Prošle je godine glavnina listi, čak 125 od 166, predana posljednjeg dana, ove je godine 'udaran' bio predzadnji, kada je zaprimljeno dvostruko više listi nego lani.

Nakon što je u subotu 'otkucala' ponoć, DIP-u kreće rok od 48 sati da provjeri i objavi pravovaljane liste i kandidature, čime počinje službena izbora promidžba.

DIP će to učiniti na tiskovnoj konferenciji u ponedjeljak, 15. kolovoza u 17 sati, najavili su iz Povjerenstva.

Novi, deveti saziv Hrvatskog sabora bira se u nedjelju, 11. rujna, bira se 151 zastupnik – 140 u deset jedinica u Hrvatskoj, tri bira 'dijaspora', a osam pripadnici manjina u posebnoj, 12. jedinici koju čini cijela država.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se