450195
450195
450195
450195
450195

DIP odbacio prigovor nezavisnog kandidata Knapića

  • , 14.09.2016., 14:58
  • Autor:
  • komentara

Državno izborno povjerenstvo (DIP) odbilo je prigovor Željka Knapića, nezavisnog kandidata na prijevremenim parlamentarnim izborima, koji se žalio na "regularnost izbora u III. izbornoj jedinici", te ga uputilo da se protiv takvog rješenja može žaliti Ustavnom sudu.

 
 
 
 
Glasački listić (Foto: Damir Spehar/PIXSELL)
Glasački listić (Foto: Damir Spehar/PIXSELL)

To pak znači da će se još neko vrijeme morati pričekati da DIP proglasi službene i konačne rezultate nedjeljnih izbora, jer od njihove objave počinje teći rok za konstituiranje Sabora.

Knapić je DIP-u prigovorio što je na "na izbornom listiću pod brojem 13." pisalo Neovisna lista, "a trebalo je pisati puni naziv Neovisna lista Željko Knapić", čime je izgubio "mogućnost identifikacije". To je, tvrdi, zbunilo birače jer oni ne glasuju za Neovisnu listu, već za njenog nositelja čime su "izgubili vjerodostojnost i ravnopravnost s ostalim kandidatima“.

DIP mu odgovara da Zakon o izborima zastupnika propisuje da je naziv liste, ukoliko je listu predložila skupina birača, "neovisna lista", dok glasački listić među ostalim sadrži redne brojeve i nazive lista po redoslijedu iz zbirne liste kandidata, a na svakoj listi i redne brojeve i imena i prezimena kandidata.

"Stoga je na glasačkom listiću u III. izbornoj jedinici neovisna lista, koju su predložili podnositelj prigovora i drugi birači, navedena pod rednim brojem 13. i pod nazivom 'NEOVISNA LISTA', pri čemu je podnositelj prigovora naveden kao prvi kandidat", tumači Povjerenstvo, odbijajući Knapićev prigovor kao neosnovan. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se