Obavijesti Video Pretražite Navigacija

DIP: 'Još nije moguće utvrditi broj saborskih mandata'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin kazao je da će se zbog zahtjevne izborne metode stvarni rezultati izbora i broj saborskih mandata sa sigurnošću moći utvrditi tek kada se obradi veći broj glasačkih listića.

'D'Hondtova metoda je vrlo osjetljiva na svaku promjenu i stvarni rezultati će se vidjeti tek kada se obradi sto ili 99,9 posto glasova', kazao je Hrvatin na posljednjoj konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Jedan suzdržan Sabor: Branko Hrvatin ostaje na čelu Vrhovnog suda Slika nije dostupna Do 16 sati glasovalo 26,53 posto birača Manji odaziv birača nego u prvom krugu

Dodao je kako bi do tri sata ujutro trebalo biti obrađeno više od 95 posto glasova s domaćih izbornih mjesta. 

Nešto prije ponoći DIP je primio podatke o 60 od 265 birališta u inozemstvu. Prema neslužbenim rezultatima više od 81 posto glasova izvan Hrvatske dobio je HDZ, a slijede nezavisna lista Jerka Ivankovića Lijanovića s oko 8 posto i HSP s nešto više od 5 posto glasova.

Do ponoći je DIP obradio podatke s 53,41 posto ili 3499 biračkih mjesta u Hrvatskoj.

Dinamika obrade podataka nešto je bolja nego na posljednjim parlamentarnim izborima u studenome 2003., kada je do istog vremena obrađeno oko 47 posto glasačkih listića.

Hrvatin je rekao i da je velik broj građana pokazao interes za
podatke koje DIP svakih pet minuta osvježava na svojim internetskim stranicama, ističući kako je velika stvar da ti podaci po prvi puta svima neprestano stoje na raspolaganju.

Ponovio je da izborno povjerenstvo do kraja dana nije primilo niti jednu ozbiljniju primjedbu na izborni proces.

Sljedeću konferenciju za novinare DIP je najavio za sutra u 13 sati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene