Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavio DIP

HDZ vodi u sedam, Narodna koalicija u četiri jedinice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Branko Hrvatin objavio je u nedjelju u ponoć kako je prema privremenim rezultatima prijevremenih parlamentranih izbora od 11 jedinica, HDZ najviše glasova dobio u sedam, a Narodna koalicija u četiri.

DIP sada ne preračunava te glasove u mandate, jer su to privremeni podaci koji će se mijenjati, naglasio je Hrvatin.

Pročitajte i ovo Presica Možemo! - 12 IZ MINUTE U MINUTU Benčić otkrila prve poteze ako postane premijerka Izborno mjesto Javili su se O odluci Ustavnog suda oglasilo se i Državno izborno povjerenstvo

Podaci se odnose na 23,45 sati i rezultate sa 62 posto obrađenih biračkih mjesta. Na tim je biračkim mjestima glasovalo 52 posto birača, dakle, obrađena su manja biračka mjesta, naveo je predsjednik DIP-a.

Zanimljivo da je u XI. Izbornoj jedinici, u kojoj tri zastupnika bira "dijaspora", a u kojoj je uvijek pobjeđivao samo HDZ, uz listu te stranke značajan broj glasovao osvojio je i nezavisni Željko Glasnović (27, 4 posto).

Hrvatin je izvjestio i o rezultatima glasovanja u XII. "manjinskoj" jedinici.

Kod srpske manjine, koja bira tri zastupnika, najviše glasova dobili su Milorad Pupovac (83, 3 posto), Mile Horvat (61, 9 posto) te Boris Milošević (58 posto).

Kod srpske manjine svaki birač raspolaže s maksimalno tri glasa pa je moguće više glasova, nego birača, pojasnio je Hrvatin.

"Mrtvu urku" vode dva kandidata za jednog zastupnika mađarske manjine, Šandor Juhas dobio je 51, 1 posto (589 glasova), a Rober Jankovics 48, 8 posto (563) glasova.

Furio Radin (72, 6 posto) uvjerljivo vodi pred Mauriziom Zennarom (27,4 posto) u utrci za zastupnika talijanske manjine, a Vladimir Bilek (82,4 posto) pred Ivanom Komakom za zastupnika češke i slovačke manjine.

Od osam kandidata za jednog zastupnika 12 nacionalnih manjina najviše glasova dobio je Robert Bosak (46, 5 posto), slijedi ga Veljko Kajtazi s dobivenih 40 posto glasova.

Ermina Lekaj Prljaskaj (27, 2 posto) vodi u utrci za jednog zastupnika pet nacionalnih manjina ispred Idrisa Sulejmanija (24, 5 posto glasova).

Hrvatin je u nedjelju ranije upozorio, prije nego je Povjerenstvo počelo objavljivati prve prikupljene izborne rezultate, a medijske ih kuće "pretvarati" u saborske mandate, da su ti rezultati "potpuno privremeni" i da će se mijenjati kako budu pristizali drugi izborni podaci. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene