449842
449842
449842
449842
449842

HDZ vodi u sedam, Narodna koalicija u četiri jedinice

  • , 12.09.2016., 01:11
  • Autor:
  • komentara

Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Branko Hrvatin objavio je u nedjelju u ponoć kako je prema privremenim rezultatima prijevremenih parlamentranih izbora od 11 jedinica, HDZ najviše glasova dobio u sedam, a Narodna koalicija u četiri.

 
 
 
 
Zoran Milanović i Andrej Plenković (Foto: Petar Glebov/Robert Anic/PIXSELL)
Zoran Milanović i Andrej Plenković (Foto: Petar Glebov/Robert Anic/PIXSELL)

DIP sada ne preračunava te glasove u mandate, jer su to privremeni podaci koji će se mijenjati, naglasio je Hrvatin.

Podaci se odnose na 23,45 sati i rezultate sa 62 posto obrađenih biračkih mjesta. Na tim je biračkim mjestima glasovalo 52 posto birača, dakle, obrađena su manja biračka mjesta, naveo je predsjednik DIP-a.

Zanimljivo da je u XI. Izbornoj jedinici, u kojoj tri zastupnika bira "dijaspora", a u kojoj je uvijek pobjeđivao samo HDZ, uz listu te stranke značajan broj glasovao osvojio je i nezavisni Željko Glasnović (27, 4 posto).

Hrvatin je izvjestio i o rezultatima glasovanja u XII. "manjinskoj" jedinici.

Kod srpske manjine, koja bira tri zastupnika, najviše glasova dobili su Milorad Pupovac (83, 3 posto), Mile Horvat (61, 9 posto) te Boris Milošević (58 posto).

Kod srpske manjine svaki birač raspolaže s maksimalno tri glasa pa je moguće više glasova, nego birača, pojasnio je Hrvatin.

"Mrtvu urku" vode dva kandidata za jednog zastupnika mađarske manjine, Šandor Juhas dobio je 51, 1 posto (589 glasova), a Rober Jankovics 48, 8 posto (563) glasova.

Furio Radin (72, 6 posto) uvjerljivo vodi pred Mauriziom Zennarom (27,4 posto) u utrci za zastupnika talijanske manjine, a Vladimir Bilek (82,4 posto) pred Ivanom Komakom za zastupnika češke i slovačke manjine.

Od osam kandidata za jednog zastupnika 12 nacionalnih manjina najviše glasova dobio je Robert Bosak (46, 5 posto), slijedi ga Veljko Kajtazi s dobivenih 40 posto glasova.

Ermina Lekaj Prljaskaj (27, 2 posto) vodi u utrci za jednog zastupnika pet nacionalnih manjina ispred Idrisa Sulejmanija (24, 5 posto glasova).

Hrvatin je u nedjelju ranije upozorio, prije nego je Povjerenstvo počelo objavljivati prve prikupljene izborne rezultate, a medijske ih kuće "pretvarati" u saborske mandate, da su ti rezultati "potpuno privremeni" i da će se mijenjati kako budu pristizali drugi izborni podaci. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se