Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novo upozorenje

DIP: Glasački listići se ne smiju fotografirati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državno izborno povjerenstvo (DIP) u subotu je, uoči prijevremenih izbora za Hrvatski sabor, opetovano podsjetilo birače da na biračkim mjestima ne smiju koristiti mobitele, kao ni fotografirati glasačke listiće.

"Korištenje mobilnih telefona i fotografiranje glasačkih listića nije primjereno i u suprotnosti je sa općim pravilima ponašanja na biračkom mjestu i pravilima izbornog postupka", naglašava DIP.

Pročitajte i ovo Ilustracija upozorio RASFF U proizvodu iz Hrvatske otkriven veoma zarazan virus: Reagirao europski sustav za brzo uzbunjivanje Aleksandar Vulin Odgovor Radmanu Vulin: "Neka mi Hrvatska pokaže koji je grad ljepše, srdačnije i iskrenije od Zagreba dočekao Hitlerovu vojsku"

Povjerenstvo podsjeća da Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor jasno propisuje da je "birač slobodan objaviti svoje glasačko opredjeljenje" te da "nitko ne može zahtijevati izjašnjenje birača o njegovom glasačkom opredjeljenju".

Povjerenstvo posebno upozorava da bi fotografiranje glasačkih listića po nagovoru, prisili ili zbog obećane nagrade moglo podrazumijevati ponašanje suprotno citiranim izbornim načelima i zakonskim odredbama. Upućuje i na odredbe Kaznenog zakona kojima se propisuje kaznena odgovornost za počinjenje kaznenih djela povrede slobode odlučivanja birača odnosno povrede tajnosti glasovanja. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene