Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zatvorena biračka mjesta

DIP će omogućiti glasovanje na poplavljenim područjima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neće se otvoriti 11 biračkih mjesta, a birači će moći glasovati tamo gdje su smješteni uz tzv. bijele potvrde.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo je danas kako će se svim biračima s poplavljenih područja omogućiti glasovanje na nedjeljnim izborima za Europski parlament iz Republike Hrvatske, iako 11 biračkih mjesta na tim područjima neće biti otvoreno.

Pročitajte i ovo Predsjednik DIP-a Radovan Dobronić Konferencija za medije DIP objavio podatke o izborima, na dva mjesta će se ponoviti: "Po pitanju izlaznosti su bitne dvije stvari" Ilustracija Mala škola izbora Što je Državno izborno povjerenstvo i koja je njegova uloga?

Neće se otvoriti 11 biračkih mjesta (BM) u općini Gunja te dijelovima općina Drenovci i Vrbanja. U općini Gunja neće biti otvorena mjesta - BM br. 1., Dom u selu, Vladimira Nazora 111, BM br. 2., Osnovna škola "Antuna i Stjepana Radića", Područna škola, Vladimira Nazora 112 BM br. 3., Centar za javne inicijative Gunja, Vladimira Nazora 317b i BM br. 4., Osnovna škola "Antuna i Stjepana Radića", Miroslava Krleže 55.

U općini Drenovci neće biti otvorena biračka mjesta - BM br. 3., Osnovna škola "Ivan Filipović", Područna škola Đurići, Matije Gupca 99, BM br. 4., Osnovna škola "Matije Gupca" Posavski Podgajci, Matije Gupca 160, BM br. 5., Osnovna škola Račinovci, Ante Starčevića 1 i BM br. 6., Područna škola "Antuna i Stjepana Radića" Gunja, Rajevo selo.

U općini Vrbanja neće se otvoriti - BM br. 4., Osnovna škola "Josip Kozarac", Soljani, Tomislavova 5a, BM br. 5., Mjesni ured – prostorije mjesnog odbora Soljani, Matije Gupca 15 i BM br. 6., Osnovna škola "Josip Kozarac", Područna škola Strošinci, Vladimira Nazora 44.

DIP ističe kako će se svim biračima koji pripadaju navedenim biračkim mjestima omogućiti glasovanje u mjestu gdje se nalaze na dan održavanja izbora temeljem potvrda za glasovanje izvan mjesta prebivališta, odnosno tzv. bijele potvrde, koje će po službenoj dužnosti izdati Ured državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Biračima za koje se može utvrditi gdje se nalaze nakon evakuacije iz svojih domova, bijele potvrde će se uručiti osobno putem nadležnog općinskog, odnosno gradskog izbornog povjerenstva na čijem području se ti birači nalaze.

Ti birači mogu, kako navodi DIP, uz predočenje bijele potvrde, glasovati na njima najbližem biračkom mjestu, odnosno na bilo kojem biračkom mjestu u državi na području na kojem se zateknu na dan održavanja izbora.

Ne znate koje je vaše biračko mjesto? Nema problema...

Birački odbor kojem radi glasovanja pristupi birač za kojeg je izdana bijela potvrda, ali mu ista nije mogla biti uručena, utvrdit će prvo identitet birača, a u svrhu provjere njegova biračkog prava, birački odbor će odmah kontaktirati svoje županijsko izborno povjerenstvo.

Birački odbor pred kojim se radi glasovanja pojavi birač s područja 11 zatvorenih biračkih mjesta za kojeg nije izdana potvrda za glasovanje izvan mjesta prebivališta jer nije bio upisani u izvadak iz popisa birača pod oznakom "A" (primjerice jer nije imao važeću osobnu iskaznicu), uputit će tog birača na najbliži ured državne uprave radi izdavanja potvrde za glasovanje ("plave") koji će izdanu potvrdu predati biraču. Birač je dužan biračkom odboru na biračkom mjestu gdje glasuje uručiti ovu potvrdu, nakon čega će mu birački odbor omogućiti glasovanje.

DIP ističe kako će se na ostalim poplavama ugroženim područjima, s kojih su organizirane evakuacije stanovnika (birača), glasovanje na dan izbora provoditi na za to već određenim biračkim mjestima, koja će biti otvorena.

Za te će birače, kako navodi DIP, nadležna općinska odnosno gradska izborna povjerenstva na području Vukovarsko-srijemske županije u suradnji s nadležnim županijskim izbornom povjerenstvom organizirati i osigurati besplatan prijevoz do biračkih mjesta kojima oni inače pripadaju, kako bi mogli ostvariti svoje biračko pravo.

Svi birači koji se kao pripadnici Oružanih snaga, policije, HGSS-a ili Crvenog križa, odnosno kao upisani (registrirani) volonteri na dan održavanja izbora zateknu na poplavama ugroženim područjima, a inače nemaju prijavljeno prebivalište na tim područjima, moći će glasovati na bilo kojem biračkom mjestu u mjestu gdje se nalaze na dan održavanja izbora.

Izdaju se bijele potvrde za glasovanje

Ured državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji će tim biračima po službenoj dužnosti izdati bijele potvrde, i to temeljem popisa njihove nadležne službe na kojemu će biti navedeni podaci o svim biračima koji će se na dan održavanja izbora nalaziti na ugroženim područjima radi saniranja posljedica poplava.

DIP navodi kako je birački odbor dužan identificirati birača koji pristupi na biračko mjesto radi glasovanja, i to u pravilu pomoću osobne iskaznice, putovnice, vozačke dozvole, odnosno druge javne isprave na kojoj se nalazi njegova fotografija, a na temelju koje se može nedvojbeno utvrditi njegov identitet (primjerice stara osobna iskaznica).

Birači s poplavljenih područja koji ne posjeduju niti jednu od prethodno navedenih isprava pomoću kojih bi se mogli identificirati, moći će glasovati tako što će se identificirati pomoću potvrda koje zamjenjuju osobne iskaznice, a koje će izdati Ministarstvo unutarnjih poslova.

Birače s poplavljenih područja koji nemaju niti takvu ispravu, birački odbor će identificirati putem dva svjedoka koji bez sumnje mogu potvrditi identitet birača. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene