Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Dio Srbije zgrožen ukinutom presudom za Ovčaru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Fond za humanitarno pravo Srbije ocijenio je u četvrtak navečer da je Vrhovni sud Srbije (VSS) nezakonito ukinuo prvostupanjsku presudu u predmetu Ovčara, te da je ta odluka pravno i činjenično neutemeljena.

Vrhovni sud nastavlja praksu ukidanja svake prvostupanjske presude za ratne zločine i vraćanja na ponovno suđenje, ističe se u priopćenju Fonda za humanitarno pravo i dodaje da su dosad u srbijanskom Vrhovnom sudu bile na razmatranju i odlučivanju tri prvostupanjske presude za ratni zločin te da su sve ukinute i vraćene na ponovno suđenje.

Pročitajte i ovo Žrtva nasilja ide u zatvor na 2,5 godine Žrtva Damira Škare o konačnoj presudi za silovanje: "Pravda je nekako spora, ali je pravedna, dostižna" Marina Lovrić Merzel Nakon 10 godina Bivša županica osuđena na šest godina zatvora: Oduzet joj nezakonito stečena imovina

Fond za humanitarno pravo navodi kako je posebice karakteristično za sve te odluke da netočno prikazuju stanje stvari u spisima predmeta koji su razmatrani.

U priopćenju se dodaje da odluke VSS o ukidanju presuda karakterizira i to da nisu zakonski utemeljene te da u slučaju Ovčara taj sud zauzima stavove koji su suprotni zakonskim rješenjima i sudskoj praksi. 

Predsjednik LDP-a: Ukidanje presude za Ovčaru je obračun s onima koji inzistiraju na istini

Čedomir Jovanović, bivši potpredsjednik srbijanske vlade i bliski suradnik ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića, sada predsjednik Liberalno-demokratske partije (LDP), ocijenio je da odluka Vrhovnog suda Srbije predstavlja uvod u obračun s onima koji u Srbiji inzistiraju na suočavanju s istinom.

"Odluka Vrhovnog suda, kojom je ukinuta presuda za zločin u kome je zvjerski ubijeno više od 200 ljudi, imat će posljedice na unutarnjem, ali i međunarodnom planu", kaže se u priopćenju iz te stranke u kome se dodaje da je ta "sramna odluka posljedica politike Vojislava Koštunice", srbijanskog premijera.

Beogradska radio i tv postaja B92 objavila je i u svojim
informativnim emisijama telefonski razgovor s Ljiljanom Alvir, čiji dečko je ubijen na Ovčari u studenome 1991., koju je šokirala vijest o ukidanju presude i vraćanju predmeta na ponovno suđenje.

"Godinu i pol dana sam dolazila na suđenje, to je za nas, obitelji, predugo i premučno. Čekali smo onaj trenutak kada će ta presuda biti pravomoćna i evo sad ovakav šok, ovakva vijest. Jednostavno, ne znam šta misliti o svemu tome. Nije mi jasno kakvim motivom je rukovođen Vrhovni sud Srbije, da li misli da su izrečene prejake kazne ili da je tu iznešena neistina. Jedino opravdanje za ovakvu odluku bilo bi da se
, osim onih koji su optuženi i onih 14 kojima je presuda izrečena, novim suđenjem obuhvate i svi oni časnici nižeg ranga koji su sudjelovali, odobravali ili nisu ništa učinili da se spriječe ta ubojstva", rekla je ona.

Profesor Milan Paunović sa katedre za međunarodno pravo Pravnog fakulteta u Beogradu, međutim, izjavio je za beogradski Blic od petka "da odluka Vrhovnog suda o Ovčari ne bi smjela utjecati na povjerenje Haškog tribunala u srbijansko pravosuđe."

"Vrhovni sud ima pravo to uraditi, kao i u svakoj zemlji. Postupak nije završen, već znači da će biti obnovljen. Nitko nije oslobođen i postupak se nastavlja do pravosnažnog okončanja", ocijenio je Paunović.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene