Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Struka vs. politika

Analiza: Što je ostalo od porezne reforme?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za razliku od dijela lokalnih čelnika, udruge Lipa i oporbe, dio ekonomskih analitičara smatra da se ne smije odustati od poreza na nekretnine kao dijela porezne reforme, jer se onda neće moći dalje smanjivati drugi porezi.

Dok iz SDP-a stižu kritike kako Vlada nikakve reforme nije ni počela, nego samo diže poreze, ministri odgovaraju: mi ne govorimo o reformama, nego radimo. Poreznu reformu Vlada je dosada jedino i donijela, a premijer sada stišče kočnicu na porez na nekretnine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Skandal u susjedstvu Kupili lijes, isprintali osmrtnice: Obitelj došla po bakino tijelo u bolnicu pa doživjela potpuni šok Ilustracija Pitanje budućnosti Odvikavanje od ekrana: Što Hrvatska može naučiti od Švedske? ''Učenje je socijalni proces"

Ekonomist Damir Novotny smatra da odustajanje ugrožava dobre namjere porezne reforme - od borbe protiv apartmanske sive ekonomije do smanjivanja drugih poreza.

''Neće biti moguće, neće biti održivo, snižavanje, daljnje snižavanje poreza na dodanu vrijednost koje bi moralo biti i poreza na dohodak odnosno dobit poduzeća. Međutim vidimo da to ide jako teško i da Vlada na prvi znak otpora prema toj reformi zapravo odustaje od te reforme, a onda koje bi druge reforme mogli očekivati'', smatra Novotny.

Za razliku od struke, iz SDP-a tvrde da to nije reforma nego dizanje poreza kako bi Vlada imala više novca za društvene skupine koje su njihovi najvjerniji birači. Smatraju da nikakve reforme nisu ni pokrenute.

''Ova Vlada nije pokrenula apsolutno ništa, kao ni ona Oreškovićeva prije nje, tako da nije imala od čega niti odustati. Zdravstvo, da dogodilo se mnogo toga - raste dug u zdravstvu'', kaže Peđa Grbin iz SDP-a.

Zdravstvo

Ministar zdravstva kaže da on ne priča okolo već reformu provodi. Ističe da rade kontrolu potrošnje i izvršenog posla , objedinjenu javnu nabavu, da su spojili 12 bolnica, riješili palijativne krevete, grade dnevne bolnice i objedinjene hitne prijeme te pripremaju nove zakone o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju.

''Promjenom zakona o zdravstvenom osiguranju mora se iznaći način kako još pronaći dvije do tri milijarde kuna na godišnjoj razini kako bi sačuvali kvalitetu bez toga neće ići. Sa 750 eura po glavi stanovnika mi ne možemo zadržati kvalitetu, a posebno ne možemo pratiti razinu svjetske medicine'', kazao je ministar Milan Kujundžić.

Digitalizacija

I ministar uprave poručuje da radi. Kaže da će poslove brojnih državnih agencija i ureda spustiti na lokalnu razinu te da naprijed ide digitalizacija.

''To je e-građani. Uskoro tu mogu najaviti i izdavanje vozačke dozvole preko tog sustava. Tu je također evidencija dohodaka i primitaka koju radimo sa poreznom upravom, zatim uvođenje sustava upravljanja kvalitetom u javnoj upravi, kompetencijski okvir za zaposlene u javnoj upravi'', kaže ministar Lovro Kuščević.

Obrazovanje

Reforma obrazovanja ide, ide pa stane, sada ponovno stoji. Premijerova kočnica na porez na nekretninama pokazuje, smatra politički analitičar Žarko Puhovski, da Plenković ne vuče reformske poteze nego se održava na vlasti.

''Kako je njegova većina u parlamentu jako slaba, a još uvijek nije siguran da ima stranku pod kontrolom on se igra metode pokušaja i pogrešaka, da nešto u javnost kao prijedlog kao pokušaj pa onda kad vidi da su reakcije negative onda kaže odgodit ćemo za 6 mjeseci ili nećemo uopće i tako dalje'', kaže Puhovski.

Ministar financija pak kaže da ne odustaje nego će argumentima pokazati protivnicima i svim građanima da je porez na nekretnine pravedan.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene