Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Evo kako

Svim građanima EU omogućit će se osnovni bankovni račun

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svi građani Europske Unije, pa tako i Hrvati, uskoro bi mogli imati pravo na otvaranje osnovnog bankovnog računa bez obzira na to gdje se nalazili. Nalaže to nova direktiva Europske Unije.

Po novoj direktivi Europske Unije, spriječilo bi se plaćanje skupih provizija u inozemstvu tijekom podizanja novca s bankomata, a građanima bi trebao biti pojednostavljen i prelazak iz jedne u drugu banku.

Pročitajte i ovo Nastavak prosvjeda poljoprivrednika Nezadovoljni europskom politikom Prosvjednici blokirali centar Bruxellesa: Europski birokrati gnjev poljoprivrednika mogu vidjeti, čuti, ali i namirisati Viktor Orban - 1 Kritizirao EU Orban ponovno podigao prašinu: "Mi nismo u ratu s Rusijom, oni su"

Dina Lijić, stažistica Pravnog fakulteta trenutačno živi u Munchenu, gdje stažira pravo u poreznom uredu. Tekući račun u Njemačkoj nema.

'Radim u poreznom uredu. ali ni njima nije jasno i gledaju sada na koji način bi se to moglo strancu omogućiti', rekla je Dina. Direktivom Europske Unije, takve situacije uskoro bi se mogle promijeniti.

Po njoj, svim građanima EU omogućio bi se osnovni bankovni račun. Svi korisnici moraju dobiti jasnu informaciju koje usluge plaćaju i kolike su naknade. A predviđa se i jednostavniji prelazak iz jedne banke u drugu.

Osnovni bankovni račun za sve građane Europske unije

Razlog promjenama su analize Europske komisije.'Građani u najvećem broju slučajeva uopće ne znaju i ne mogu usporediti te cijene i to im je veliki problem. Uvijek su odgovarali da su vrlo nezadovoljni mogućnošću utvrđivanja što je za njih bolje i koja banka im nudi bolji program', rekla je Ivana Maletić, zastupnica u EP.

Zakon koji će se usvojiti, domaći stručnjaci vide kao nastavak borbe za transparentnost. 'U praksi bi se trebalo olakšati otvaranje osnovnog tekućeg računa, a ono što je generalno interes cijeloj Europskoj Uniji da zapravo vi kad nešto plaćate da radite to preko tekućeg računa, jer transakcija tada biva zabilježena i transparentna', objasnio je Vjekoslav Peretić, financijski savjetnik.

Dina s početka priče sada se snalazi na sve načine. 'Na nekim prodajnim mjestima ne primaju kartice deviznog računa ili se uzima provizija kada se diže gotovina s bankomata, tako da bi mi to dosta pomoglo', kaže Dina.

Ali, dok se ne uvede osnovni bankovni račun za sve - Dina će i dalje za Munchen odlaziti s gotovinom u ruksaku.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene