Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stiglo osvježenje

BORBA S VREMENOM Šibenik se u nekoliko minuta pretvorio u bazen

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Snažno grmljavinsko nevrijeme pogodilo je u poslijepodne velik dio Hrvatske, te se u večernjim satima nastavilo širiti prema istoku zemlje, doznaje se iz Državnog centra za zaštitu i spašavanje.

Nakon dana gotovo neizdrživo visokih temperatura i teškog ljetnog zraka, stiglo je pravo osvježenje!

Nevrijeme diljem Hrvatske

Pročitajte i ovo U Ninu se izlila riječica - 11 jaka kiša i olujno jugo FOTO/VIDEO Velika poplava na području Zadra: Zabilježen najjači udar juga - 98 kilometara na sat Snijeg na Platku Potencijalno opasno vrijeme Oglašeno žuto upozorenje: Danas pljuskovi s grmljavinom, a snijeg već pada na Platku i Zavižanu

Nevrijeme je oko 18 sati pogodilo Zagreb, zbog čega su dijelovi grada ostali bez struje, a na pola je sata zaustavljen i tramvajski promet u sjeveroistočnom dijelu grada.

U Državnom centru za zaštitu i spašavanje kažu da su stabla padala na parkirana vozila i prometnice, najviše u Kašini i Sigetu. Zbog udara groma, struje je nestalo u dijelovima grada prema Sesvetama, Bukovcu i Mikulićima. Kvarovi se otklanjaju postupno i još uvijek su bez struje neki dijelovi grada - oko Autobusnog kolodvora u Držićevoj, prema Sesvetama, Bukovcu, Mikulićima i oko Ivanje Reke.

Zbog nestanka struje tramvaji su stali na području Kvaternikova trga i Mihaljevca, no kvar je uklonjen brzom intervencijom servisnih ekipa. Kratkotrajno je, zbog velike količine vode na cesti, u prekidu bila i autobusna linija 215 između Kvaternikova trga i Trnave, doznaje se od glasnogovornika ZET-a Tomislava Jurića.

Zastoji su trajali svega oko pola sata. U ZET-u poručuju da su im sve ekipe na terenu i spremne za djelovanje u slučaju potrebe.

Zbog nevremena posla su imali i zagrebački vatrogasci koji su do 17 sati gasili požare trave, a od 18 sati krenuli u akciju ispumpavanja vode i uklanjanja stabala. U JVP-u Zagreb ističu da su imali 10-ak intervencija, najviše na području Sesveta i Novoga Zagreba, i nisu angažirali nikakve dodatne snage.

Nevrijeme je pogodilo gotovo cijelu Hrvatsku, u Zagrebačkoj županiji područja oko Samobora i Dugog Sela, a u Slavonskom Brodu zbog snažnog vjetra i kiše i stabla su zatvorila prometnice. U Splitsko-dalmatinskoj županiji, između Makarske rivijere i Trogira, nevrijeme je iznenadilo nautičare te je bilo desetak akcija spašavanja na moru.

Vjetar je prema Bračkom kanalu vukao prevrnute brodice, daskaša i pedaline, a gromovi su izazvali i više požara kod Pučišća na Braču.

Nevrijeme još traje u istočnim dijelovima Hrvatske, a u Državnom centru za zaštitu i spašavanje primaju primaju dojave o jakom vjetru, praćenom kišom, koji je u večernjim satima pogodio Požegu.

Temperatura se u nekoliko minuta osjetno snizila

Oko 17 sati počelo je padati u Splitu, gdje su sve popratili kratkotrajni vjetar i grmljavina. U Šibeniku je poslijepodne padala snažna krupa praćena grmljavinom. Šibenik se u par minuta pretvorio u bazen, a grom u Bilicama aktivirao je požar, javlja Šibenik.in.

U poslijepodnevnim satima se u samo nekoliko minuta temperatura zraka osjetno snizila, a velika količina kiše poplavila je većinu ulica i trgova. Darko Dukić, županijski vatrogasni zapovjednik, kratko je komentirao da je planuo požar na području Lozovca, dok je u Bilicama grom aktivirao požar, ali akcija gašenja vatre je pri kraju.

Jak vjetar u četvrtak popodne potjerao je i kupače s omiške plaže, što je zabilježila čitateljica Dalmatinskog portala.

Iznenadni udar vjetra srušio je drvo na zgradu na Trgu hrvatskih branitelja u Sisku. Nakon poziva stanara brzo su stigli sisački vatrogasci koji su ispilili ostatke drveta.

Pljusak se srušio i na Karlovac

Jak pljusak nešto poslije 16 sati sručio se na Karlovac praćen grmljavinom, srećom čini se da barem u gradu ipak nevrijeme nije takvog intenziteta da bi dovelo i do nekih šteta, no trebat će pričekati da stignu informacije iz okolice, javlja KA portal.

Također, nije neobično da ovakvo nevrijeme, odnosno obilna količina kiše u kratkom roku, izazove i kratkotrajne probleme s kanalizacijom u nekim dijelovima grada.Temperatura je u Karlovcu u nekoliko minuta pala sa 34 na 26 stupnjeva, a sutra i u subotu ponovno su mogući pljuskovi, no temperature bi trebale ostati znatno iznad 30 stupnjeva.

Malo konkretnije osvježenje trebalo bi nastupiti od nedjelje, kada dnevna temperatura ne bi trebala prelaziti 27-28 stupnjeva.

Dijelovi sinjskog područja jučer ostali bez struje

Na sinjskom području još je jučer dio Gale – naselja Ajdučić, Jagnjić, Mravak i Jelović, zahvatilo veliko nevrijeme, javlja lokalni Ferata.hr.

Najprije je počela padati krupa veličine oraha, a zatim je jako grmljavinsko nevrijeme prekinulo opskrbu električnom energijom. Tako su stanovnici bez struje bili od 14,30 do 20 sati. U naselju Mravak došlo je do udara groma u dalekovod, zbog čega su žice pale na pod te je počela gorijeti suha trava. Najveću štetu krupa je počinila na vinogradima, gdje je uništila oko 60 posto loza. Uz krupu je puhao i jak vjetar koji je lomio sve pred sobom pa su tako stradala nekolicina stabla i kukuruzi.

Meteoalarm je za cijelu zemlju izdao crveno upozorenje, a za sve regije osim riječke također i žuto. 'Crveni alarm' se u ovom slučaju odnosi na vrlo toplu noć i vruć dan, s temperaturama zraka oko 33 stupnja Celzijuseva, a 'žuti alarm' na izraženije pljuskove praćene grmljavinom, za koju je vjerojatnost veća od 60 posto.

Vozači, prilagodite se mokroj i nepreglednoj cesti!

Kolnici su mokri i skliski mjestimice u Lici, Gorskom kotaru i dijelu središnje Hrvatske i Slavonije, a Hrvatski autoklub (HAK) upozorava na mjestimice jake pljuskove zbog kojih se vozi otežano uz smanjenu vidljivost.

Vozače se poziva da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila te da u uvjetima smanjene vidljivosti i tijekom dana voze s upaljenim dnevnim, odnosno kratkim svjetlima. Zbog prometne nezgode na državnoj cesti DC1 u Krnjaku promet je obustavljen.

Zbog požara zatvorena je državna cesta DC500 Kršan-Čepić u Istri. Obilazak je Kršan-Kožljak. Dionicom državne ceste DC414 Putniković-Ponikve na Pelješcu vozi se jednim trakom, naizmjence. Na Jadranskoj magistrali između Splita i Omiša zbog velike gustoće prometa vozi se uz zastoje pa se vozače poziva da koriste obilazne pravce preko Žrnovnice i Tugara.

Zbog odrona na državnoj cesti DC29 Novi Golubovec-Laz u Lazu Bistričkom vozi se uz privremenu prometnu regulaciju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene