Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Sharing economy'

Dijele ono što imaju, a sve im se višestruko vraća!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ekonomija dijeljenja sve je učestalija i u našem društvu.

Ako ste se ikada povezli na posao s kolegom, ili koristili svoj automobil da kolege prevezete na posao, prakticirali ste sharing economy, odnosno ekonomiju dijeljenja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Poruka iz Davosa Iz velike multinacionalne kompanije stiglo upozorenje: "Europljani će osjetiti posljedice..." Marko Biočina, reporter Dnevnika Nove TV i voditelji Dnevnika Nove TV Što nas sve čeka? Velika anketa najvećih hrvatskih kompanija: Najavljene dobre vijesti za ovu godinu, ali postoje ozbiljni strahovi

Mnogi su segmenti na kojima se vide primjeri novog trenda u ekonomiji. Tu su, između ostalog, coworking i home exchange koji su velik uspjeh doživjeli i u našoj zemlji.

Nekoliko je coworking ureda u Hrvatskoj. U njima različiti profesionalci dijele zajednički radni prostor, a to se primjenjuje zbog nižih troškova vezanih za korištenje prostora, resursa i opreme. Osim toga, olakšava profesionalnu samoodrživost, pokretanje vlastitog posla ili unapređenje postojećeg poslovanja.

Kako uspjeti: Savjeti mladih Hrvata koji znaju posao!

I globalno poznata razmjena kuća Home exchange ima svoju podružnicu u Hrvatskoj. Već su se mnogi stanovnici naše zemlje okušali i u tom segmentu ekonomije dijeljenja. ‘Spajati strastvene zaljubljenike u putovanja, doživjeti čari lokalne sredine, putovati po svijetu i sve to uz besplatni smještaj, to je naša misija’, pišu na svom siteu.

Izraz ‘sharing economy’ javio se sredinom 2000-ih, a samo ekonomiju dijeljena popularizirali su Rachel Botsman i Roo Rogers u knjizi ‘Što je moje, to je tvoje’, objavljene 2010. godine.

Objašnjavaju kako se model ekonomije dijeljenja javlja iz najstarijih ljudskih instinkta - suradnje, dijeljenja, darežljivosti, individualnog izbora i fleksibilnosti. Jedna od organizacija čiji se rad temelji na ekonomiji dijeljenja je i Peers.

‘Vjerujemo da dijeljenjem stvari koje imamo, poput naših automobila, naših domova, naših vještina i vremena, svi nešto dobiju. Ekonomija dijeljenja pomaže nam da plaćamo račune, radimo fleksibilno radno vrijeme, susrećemo nove ljude i provodimo više vremena s našim obiteljima’, objašnjavaju u Peersu.

Mnogi članovi te organizacije svoja osobna iskustva spremno su objavila svima koji žele doznati više o ekonomiji dijeljenja. Članova Peersa ima na tisuće i tvrde da im ono što dijele s drugima zapravo obogaćuje život i višestruko im se vraća.

‘Dijeleći svoje iskustvo kao instruktor, povezujem se s drugima koji su strastveni za istim stvarima kao i ja’, smatra Brian iz New Yorka.

‘Volim skijanje i kada putujem, uvijek unajmljujem opremu od lokalnih zaljubljenika u skijanje. Na taj način uštedim na transportu i pronalazim nove prijatelje’, kaže Gionnata iz Milana.

Iako ima mnoge kritičare i argumente protiv, ekonomija dijeljenja sve je prisutnija u svim našim životima. A ono što joj je definitivno ide u korist jest da svatko može izabrati za sebe hoće li je prakticirati, u kojem trenutku i koliko.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene