Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Javno saslušanje

Zadravec pokazala dokumente koji navodno dokazuju nepravilnosti u KBC-u: ''Preko posrednika su mi prijetili otkazom. Vatavuk se usporedio s Hitlerom''

Dijanu Zadravec, smijenjenu predstojnicu Zavoda za radiologiju KBC-a Sestre milosrdnice, saslušalo je danas Nacionalno vijeće za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije. Zadravec je otkrila sve nepravilnosti u radu bolnice za koje tvrdi da ih je otkrila od 2016. godine do danas.

Na današnjoj sjednici Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije javno je saslušana smijenjena predstojnica zavoda za Radiologiju KBC-a Sestre milosrdnice Dijana Zadravec vezano za prijavu o nepravilnostima u radu te bolnice. 

Pročitajte i ovo Hrvatski sabor Mimo plaće Saborski zastupnici u tri mjeseca potrošili 247.000 eura: Na jedno je otišlo najviše novca Zoran Milanović promijenio fotografiju i slogan na Facebooku Dotaknuo se i Rojsa Milanović HDZ nazvao kartelom: "Plenković zapomaže"

''Ja sam jučer iz medija saznala da sam od v. d. ravnatelja Vatavuka dobila opomenu pred otkaz dok sam na bolovanju jer ukazujem na nepravilnosti u radu bolnice i štetim ugledu bolnice'', rekla je na početku. 

"Posljednjih tjedan dana, otkako je poznato da ću govoriti pred nacionalnim vijećem, od posrednika sam dobila prijetnje da ću ako nastupim, dobiti izvanredni otkaz", kazala je.

''Ugledu bolnice šteti kriminal i osobe koje ga čine, a ne oni koji o tome javno progovaraju'', dodala je.

Čim je došla, otkrila nepravilnosti

Zadravec kaže da je 2016. godine, kada je došla raditi u KBC, otkrila da su kroz prekovremene sate izvučeni novci iz bolnice.

''To sam prijavila današnjem v. d. ravnatelja Vatavuku koji mi je rekao, zamislite: 'To svi rade.' Prijavila sam to i DORH-u. Ravnatelj Zovak sve je zataškao i kada sam to shvatila, prijavila sam DORH-u. S time sam upoznala i gospodina Dulibića'', tvrdi Zadravec.

''Krajem 2019. lažno me optužila gospođa Primorac, koja je namještala natječaje. O tome sam isto obavijestila ravnatelja Zovaka. Gospodin Dulibić zavlačio je sa sazivanjem sjednice Upravnog vijeća. Na temelju lažnih prijava Mije Primorac on me pokušao smijeniti. Primorac zbog toga nije kažnjena, nego je unaprijeđena, i sada, zamislite, vodi europske projekte. Prijavila sam Zovaka DORH-u", tvrdi Zadravec. 

Krivotvorenje dokumenata

Nastavila je da je i krajem 2020. otkrila nepravilnosti koje je, kaže, također prijavila DORH-u, a tvrdi i da je otkrila dva procesa.

"Prijavila sam odgovorne osobe za zloupotrebu položaja i ovlasti u KBC-u Sestre milosrdnice. Prijavila sam liječnike za krivotvorenje isprava. Nenajavljeno sam ušla u prostoriju i na stolu vidjela dokumente na kojima se treba potpisati predstojnica, a stajao je potpis doktora Kalouseka", nastavlja Zadravec.

''Kad bi se napravio zahvat, ispunjavali bi se obrasci, to su radili Kalousek i Čulo. Takvo djelo zove se krivotvorenje isprave. Takve krivotvorene obrasce slali su u faktornu službu, koja je na temelju samo njihova potpisa izrađivala račun prema HZZO-u. Potom bi opet služba slala njima na potpis. Nitko te račune nije provjeravao, nego samo jedan od te dvojice liječnika", tvrdi Zadravec.

Pokazala navodne dokaze

Tijekom saslušanja je pokazala papire koji navodno potvrđuju te njezine navode.

"Drugi proces za koji sam saznala bilo je slanje ponuda za utrošeni materijal na prezime svakog pojedinog pacijenta. Ponude bih ja slala Zovaku, on bi ih odobravao i po njima bi se plaćalo dobavljačima. Imam više stotina takvih ponuda doktora Kalouseka. Cijele 2020. godine KBC posluje s istim dobavljačima bez javnog natječaja. To je neovlašteno poslovanje'', navela je. 

Rekla je da su s krivotvorenjem dokumenata u bolnici bili upoznati svi te da su to od nje pokušali sakriti.

"Otkrila sam virtualno skladište koje ima materijal koji je stajao u ormarima. Bilo tko je mogao ušetati bilo kada i odnijeti taj materijal. Materijal je bio vrijedan milijune. Nekom je materijalu istekao rok trajanja, to znači da se materijal u vrijednosti od 700.000 kuna može samo baciti. To je vrijednost jednog ultrazvučnog aparata na kojemu bi se moglo dnevno pregledavati oko 30 pacijenata u idućih 15 godina", tvrdi Zadravec, koja je i za to predočila dokumente za koje tvrdi da dokazuju njezina otkrića.

Pacijenti iz privatne klinike upućeni u Vinogradsku?

Tvrdi da liječnici Rotim i Kalousek istovremeno rade u KBC-u Sestre milosrdnice i u privatnoj klinici u kojoj je ''Rotim prikriveni vlasnik''. ''Dio pacijenata iz privatne klinike upućen je na liječenje u Vinogradsku", kaže.

''Vatavuk je prije nekoliko dana sazvao sastanak na kojemu je sebe usporedio s Hitlerom i sastanak usporedio sa Hitlerovim sastancima'', tvrdi.

Nakon što je dala iskaz, Zadravec je odgovarala na pitanja članova Nacionalnog vijeća. Kazala je da je sve prijavila nadležnim institucijama, pa i Ministarstvu zdravstva. ''Bile su i neke inspekcije'', rekla je.

Dulibić: Čuli smo puno objeda na rad

Na pitanja o optužbama Dijane Zadravec odgovarao je državni tajnik Tomislav Dulibić.

"Moramo štititi ugled bolnice. Tu smo čuli puno insinuacija i objeda na rad mnogih kvalitetnih liječnika i kvalitetnih ljudi. Vatavuka se uspoređuje s Hitlerom. To je jedan častan čovjek, nestranački, siguran sam da je antifašist", rekao je Dulibić.

"Imenovanje Rotima predložila je prije godinu dana Zadravec. Toliko o vjerodostojnosti iskaza profesorice Zadravec. Mi smo za sve njezine navode rekli da ih prijavi nadležnim institucijama", kaže Dulibić i dodaje da su svi inspektori Ministarstva zdravstva, financija i HZZO-a u bolnici na terenu.

Vidović-Krišto: Gdje su lijekovi koji su naručeni?

Karolina Vidović-Krišto pitala je Zadravec tko joj je prijetio otkazom.

''Zadnjih tjedan dana preko posrednika, kojeg ne želim imenovati jer bi mogao imati problema, radi se o Upravi, rečeno mi je da mi je pripremljen izvanredan otkaz'', odgovorila je Zadravec.

Vidović-Krišto nakon toga se zapitala je li u cijeloj priči s KBC-om Sestre milosrdnice riječ o nečinjenju institucija. ''Prijavili ste da ste pronašli virtualno skladište lijekova. Ako je bolnica naručivala lijekove koji nisu stigli u bolnicu, onda su oni vjerojatno otišli u privatne klinike. Onda je riječ o zataškavanju novca'', ustvrdila je Vidović-Krišto. Zadravec je dodala da je teško utvrditi što se događalo s tim materijalom.

''Može se baciti, otuđiti, može se svašta s njim raditi. Nemam saznanja da su se prema privatnim klinikama upućivali lijekovi, no imam saznanja da se iz privatnih klinika upućivalo pacijente na magnetske rezonance mimo liste čekanja'', kaže Zadravec.

''Pokušava me se eliminirati otkad sam došla...''

Zadravec je u završnoj riječi rekla da ju se pokušava eliminirati otkad je došla na funkciju.

''U pozadini svega je borba protiv korupcije koja traje od 2016. godine. Sve ovo radim zbog zaštite naših pacijenata. I poslovno i privatno radim sve za poboljšanje našeg zdravstvenog sustava. Nadam se da će javnost i institucije koje su neophodne za rješavanje situacije ući u KBC i temeljito prekontrolirati sve ovo što ja govorim'', zaključila je.

Zaključci Vijeća

Nikola Grmoja, predsjednik Vijeća, objavio je na kraju sjednice zaključke. Vijeće će DORH-u uputiti zahtjev za istraživanje optužbi Dijane Zadravec. Traže od Ministarstva zdravstva da dostavi izvješće o svim poduzetim aktivnostima u KBC-u Sestre milosrdnice od 2016. godine.

Zahtijevaju i da se osiguraju uvjeti za zapošljavanje dodatnog broja djelatnika u odjelu posebnih financijskih istražitelja na sudovima u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene