Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Budite oprezni!

Stiže grmljavinsko nevrijeme s jakim vjetrom i tučom, upaljen narančasti alarm. Meteorolog poručuje: "To znači da je vrijeme opasno"

Aktualno Galerija Ilustracija Ilustracija Foto: Cropix DHMZ DHMZ Foto: DHMZ DHMZ DHMZ Foto: DHMZ Nikola Vikić-Topić, meteorolog Dnevnika Nove TV Nikola Vikić-Topić, meteorolog Dnevnika Nove TV Foto: DNEVNIK.hr +2 Nevrijeme u Hrvatskoj, ilustracija - 1 Galerija 1/7 >>
Velikom dijelu Hrvatske prijete nova grmljavinska nevremena. DHMZ je za ponedjeljak i utorak izdao upozorenje zbog moguće pojave bujičnih i urbanih poplava.

Do kraja sutrašnjeg dana, na području sjevernog Jadrana, Gorskog kotara, Like i kontinentalnog dijela Hrvatske postoji mogućnost pojave bujičnih i urbanih poplava, upozorio je DHMZ. Grmljavinsko nevrijeme lokalno može biti izraženije i praćeno obilnijom oborinom.

Na širem području Zagreba večeras i osobito sutra 25. srpnja velika je vjerojatnost za grmljavinsko nevrijeme s olujnim udarima vjetra, većom količinom oborine u kraćem vremenu te tučom.

Izdano narančasto upozorenje

Državni hidrometeorološki zavod izdao je za sutra narančasto upozorenje za opasno vrijeme u kontinentalnoj Hrvatskoj i priobalju zbog mogućeg grmljavinskog nevremena s kišom, mjestimice i s tučom.

Na otocima su najavljeni toplinski valovi, s temperaturama i do 34 stupnja, ali i olujni udari vjetra. Na kontinentu vjerojatnost grmljavine DHMZ procjenjuje i do 80 posto.

"Narančasti meteoalarm znači da je vrijeme opasno. To je upozorenje koje izdaje DHMZ, a odnosi se za sutrašnji dan na grmljavinska nevremena, osim za jug Dalmacije, gdje je taj meteoalarm izdan zbog visokih temperatura", kazao je meteorolog Nikola Vikić-Topić za Dnevnik Nove TV.

"Ova grmljavinska nevremena koja očekujemo sutra u velikom dijelu zemlje moguća su tijekom cijelog dana, no nešto je veća vjerojatnost za njih poslijepodne i navečer, kada može biti vrlo izraženih pljuskova, jakog i olujnog vjetra, pa čak i tuče", dodao je.

Na sjevernom Jadranu povremeno su mogući lokalni pljuskovi, a potkraj dana u Istri i sjeverozapadu unutrašnjosti mogući su izraženiji pljuskovi i grmljavina. Zapuhat će većinom umjeren jugozapadni vjetar, na Jadranu jugo. Najviša dnevna temperatura bit će od 32 do 37 stupnjeva, izvijestio je DHMZ.

Ilustracija DHMZ (Foto: DHMZ)

Pročitajte i ovo Brijuni nesreća u Nacionalnom parku Detalji tragedije na Brijunima: Umrlo dijete (2), svjedoci potreseni - "Trudna majka krenula je za njim, otac se bacao i vrištao..."

U utorak vrlo nestabilno

U utorak će biti promjenljivo i vrlo nestabilno vrijeme uz pljuskove i grmljavinu, mjestimice i olujna nevremena, već u noći u zapadnim predjelima. Na snazi će biti upozorenje za grmljavinsko nevrijeme za cijelu Hrvatsku

Pročitajte i ovo Ilustracija Nezadovoljni plaćama i uvjetima rada Usred sezone požara vatrogasci štrajkaju: "Profesionalni vatrogasac u Zadru ima istu plaću kao i komunalci"

Narančasto upozorenje je u čak sedam regija: osječkoj, zagrebačkoj, karlovačkoj, gospićkoj, riječkoj, splitskoj i dubrovačkoj regiji. 

Ilustracija DHMZ (Foto: DHMZ)

I Slovenci su objavili upozorenje na moguća jača nevremena.

"Na sjeveru Slovenije danas navečer i u noći moguća su jača nevremena. U utorak u cijeloj zemlji postoji velika vjerojatnost za grmljavinsko nevrijeme", prenosi Meteo.si. 

Podsjetimo, nevrijeme koje je stiglo prošlu srijedu iz Slovenije bilo je razorno za Grad Zagreb i veće dijelove Hrvatske. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene