Obavijesti Video Pretražite Navigacija
povećana smrtnost

Ozbiljno upozorenje: U utorak velika opasnost od hladnog vala u tri hrvatska grada, ovako se od njega možete zaštititi

Upozorenje na opasnost od hladnoće (Screenshot: DHMZ)
Upozorenje na opasnost od hladnoće (Screenshot: DHMZ)
Aktualno Galerija Upozorenje na opasnost od hladnoće (Screenshot: DHMZ) Upozorenje na opasnost od hladnoće (Screenshot: DHMZ) Upozorenje na niske temperature (Dnevnik.hr) Upozorenje na niske temperature (Dnevnik.hr) +0 Upozorenje na niske temperature (Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
U utorak nas očekuje veliki hladni val zbog kojeg je DHMZ izdao upozorenje na veliku opasnost. Toga bi dana termometar u nekim dijelovima Hrvatske mogao pokazivati temperature oko -17 stupnjeva Celzijusa. No, to je tek početak, jer će u danima koji slijede biti još hladnije.

Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje za utorak zbog velike opasnosti od hladnog vala koji može djelovati na zdravlje i to u tri hrvatska grada - Karlovac, Gospić i Split.

Pročitajte i ovo Ilustracija, automobil Hladne noći Dio zemlje probudio se u minusima: U brojnim regijama upaljen meteoalarm, HAK izdao upozorenje Ilustracija žuti meteoalarmi DHMZ upalio upozorenja za šest regija: Vrijeme je potencijalno opasno

Upozorenje na opasnost od hladnoće (Screenshot: DHMZ) Upozorenje na niske temperature (Dnevnik.hr)

Za ostale hrvatske gradove u utorak, kada se očekuju temperature oko -17 ispod ništice, izdano je upozorenje zbog umjerene opasnosti.

Umjerena opasnost od hladnog vala izdana je i za ponedjeljak i to za Zagreb, Karlovac, Gospić, Rijeku i Split.

>> Umjesto proljeća, 1. ožujka čeka nas "ledeni čekić": Neće biti grada bez minusa u Hrvatskoj

Upozorenje na opasnost od hladnoće (Screenshot: DHMZ) Upozorenje na niske temperature (Dnevnik.hr)

Hladni valovi uzrokuju povećanu smrtnost ljudi, no za razliku od toplih valova, čiji je utjecan koncentriran na dan ili dva nakon njihove pojave, hladni valovi uzrokuju povećanu smrtnost s odgodom i nakon njihovog završetka. 

Stupanj opasnosti od hladnog vala povezan je sa stupnjem povećane smrtnosti, pa se tako umjerena opasnost izdaje za povećanje smrtnosti za pet posto iznad prosjeka, a velika za 7,5 posto veću smrtnost od prosjeka. Može se izdati i vrlo velika opasnost, što znači 10 posto veću smrtnost, no nju DHMZ zasad nije objavio. 

Zanimljivo je da se, prema DHMZ-ovoj prognozi, u Zagrebu u utorak očekuje temperatura od 17 stupnjeva ispod ništice, no za Zagreb je izdana tek umjerena opasnost. U srijedu će temperature biti još niže, u Zagrebu vjerojatno i minus 20. 

Upozorenje na opasnost od hladnoće (Screenshot: DHMZ) Upozorenje na opasnost od hladnoće (Screenshot: DHMZ)  

Upute za zaštitu od hladnog vala

Hrvatski zavod za javno zdravstvo poručuje da hladnoća može nepovoljno utjecati na zdravlje i prouzročiti smrzotine koje prvo zahvaćaju nos, uške i prste. Posljedice se mogu spriječiti ili bitno umanjiti pravilnim postupanjem i pripremom.

Evo nekoliko preporuka HZJZ-a za ono na što treba obratiti pažnju kad su vani niske temperature. 

1. Izlazak rano ujutro – izbjegavajte

Starijima, ali i svim srčanim bolesnicima te oboljelima od plućnih bolesti preporučuje se da ne izlaze u ranojutarnjim i noćnim satima kad su temperature vrlo niske.

Vanjski sloj odjeće mora biti nepropusan za vjetar i vlagu. Najbolje je nositi odjeću od vune, polipropilena i svile koji zadržavaju više topline od pamuka.

2. Obvezni kapa, šal i rukavice

Ako već morate izaći, a temperature su niske, zaštitite glavu kapom, ruke rukavicama te prekrijte usta šalom kako biste spriječili izravno udisanje hladnog zraka.

Važno je da je obuća topla i komotna, bez visokih peta. Visoka peta umara, kao i potpuno niska obuća.

3. Nemojte dugo biti na otvorenom

Ako dugo boravite na otvorenom i izloženi ste hladnoći te se pojavi drhtavica, to je znak da se hitno trebate vratiti u zatvoreni prostor. Također, treba izbjegavati sve aktivnosti koje mogu uzrokovati umaranje i ubrzano disanje na vanjskim niskim temperaturama.

4. Topli napici i termostat

Liječnici upozoravaju da se pri uzimanju tekućine osobito preporučuju topli napici te da se izbjegavaju alkohol i kofein.

Također, starije osobe s vremenom gube mogućnost osjeta promjena temperatura pa im se osim praćenja vremenske prognoze preporučuje i da imaju termostat u kući.

5. Budite u kontaktu sa svojim starijima

Starije su osobe sklone oticanju nogu i zimi trebaju paziti na elemente koji im pogoršavaju teškoće. Nužno je izbjegavati dugo stajanje i sjedenje. U hladnim mjesecima često treba biti u kontaktu sa starijom osobom koja mora uvijek uza sebe imati osobne podatke, ime i prezime, adresu stanovanja i broj telefona.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene