Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nazočili Medved i Krstičević

Završila komemoracija za Slobodana Praljka: "Bio je ljudina, uvrstit će se u mučenike"

Komemoracija Praljku (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Komemoracija Praljku (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Komemoracija Praljku (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Komemoracija Praljku (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Komemoracija Praljku (Foto: Dnevnik.hr) Komemoracija Praljku (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Komemoracija Praljku (Foto: Dnevnik.hr) Komemoracija Praljku (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Komemoracija Praljku (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Komemoracija Praljku (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr +14 Komemoracija Praljku (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/19 >>
U prepunoj Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u organizaciji Hrvatskog generalskog zbora održana je komemoracija za Slobodana Praljka.

Komemoracija je počela u podne, a posjetitelji su već od 10 sati počeli ulaziti u dvoranu i upisivati se u knjige žalosti.

Pročitajte i ovo Andrija Hebrang i Ljubo Ćesić Rojs (Foto: Dnevnik.hr) ISPUNJEN LISINSKI Što kažu sudionici komemoracije za Praljka: Rojs bi pio otrov, Hebrang pričao o agresiji Armije BiH na Hrvatsku Gužva za upisivanje u knjigu žalosti za Slobodana Praljka (Foto: Dnevnik.hr) Stiglo mnoštvo ljudi Komemoracija generalu Praljku pratila se i ispred dvorane Lisinski

Komemoraciji su prisustvovali ministar branitelja Tomo Medved te ministar obrane Damir Krstičević.

Uz njih u Lisinskom su bili i Miroslav Tuđman, Vladimir Šeks, Nikola Štedul, Luka Bebić, Ivan Penić, Zdravko Tomac, Željko Sačić, Pero Kovačević, Josip Lucić, Andrija Hebrang, Dario Kordić, Đuro Glogoški, Milijan Brkić, Mirko Norac, Ljubo Ćesić Rojs...

Komemoracija je završena izvođenjem državne himne, a misa zadušnica održat će se u 15 sati u crkvi Sveta Mati Slobode na Jarunu.

Zbog komemoracije je na snazi i posebna regulacija prometa. Detalje pročitajte ovdje.

Kako je protekla komemoracija, pročitajte u nastavku:

14:14 Nakon komemoracije se ispred dvorane Lisinski u Vijestima Nove TV uživo javio Andrija Jarak.

"Nije bilo nikakvih prigovora ni incidenata. U samoj dvorani bilo je 2.000 ljudi, a procjenjuje se da ih je isto toliko bilo po okolnim hodnicima Lisinskog. Gužva je izostala jer su organizatori pozvali sve zainteresirane da dođu što ranije. Policija i zaštitari nisu morali intervenirati. Velika većina posjetitelja nakon komemoracije se uputila na svetu misu koja će se za generala Praljka i sve poginule u Domovinskom ratu služiti u jarunskoj crkvi Svete mati slobode", izvijestio je Jarak.

12:47 Nakon govora Pavla Miljavca klapa je izvela državnu himnu, poslije čega je komemoracija završila. Komemoraciji je prisustvovao i ministar obrane Damir Krstičević.

Komemoracija Praljku (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Komemoracija Praljku (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

12:34 Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Pavao Miljavac rekao je kako je Praljak bio čovjek pun života.

"Branio je čast vojske na čijem je čelu bio. Završio je tri fakulteta i pokazao da se ne zadovoljava prosječnošću. Imao je snažnu ličnost i čeličnu volju. Vrlo brzo se nametnuo kao vođa, iako bez formalnog vojnog znanja, Osobine dobrog vojskovođe pokazao je u operaciji Lipanjska zora", rekao je Miljavac.

Podsjetio je kako je Praljak dobrovoljno otišao u Haag.

"Suđenje u Haagu nije bila poštena bitka. Učinio je potez dostojan najhrabrijih vojskovđa. Demonstrativno je odbacio presudu. Praljak uvijek pobjeđuje. Generale i prijatelju, ponovno si zadužio Hrvatsku dugom koji više nitko ne može vratiti", rekao je Miljavac.

12:23 Nakon nastupa klape priustnima se obratio glumac Zlatko Vitez.

Kazao je kako je Praljak bio "ljudina" te da se oprostio od svijeta s porukom kako nije zločinac.

"Uvrstio se među hrvatske mučenike i njegovo će ime zlatnim slovima biti upisano u hrvatsku povijest", kazao je Vitez.

Nakon obraćanja Vitez je recitirao Shakespearea.

12:08 Pristunima se obratio Miroslav Tuđman.

"Slobodan Praljak nije ratni zločinac. On je s prijezirom odbacio nepravednu presudu. Njegova je presuda uvreda za svaku pravdu. To je teatar apsurda. Praljak ne bi bio Praljak da nije ustupio pred pristranim sucima. Nijednu minutu nije želio živjeti kao ratni zločinac, ljudini poput Slobodana nitko nije ravan" kazao je Tuđman.

Tuđman je kazao kako je s prijezirom odbacio presudu jer ona "nije potvrdila povijesne činjenice o ratu Hrvata i muslimana u Bosni i Hercegovini".

12:00 Komemoracija je počela recitiranjem Gundulićeve Himne slobodi čije je stihove pročitao glumac Dragan Despot.

"Praljak je činio svijet boljim i vjerovao je u pravdu", kazao je Despot.

 

11:58 Na pitanje je li ministar branitelja na komemoraciju stigao privatno, Medved odgovara kako moli za razumijevanje.

"Danas smo tu da dostojanstveno odamo počast generalu Praljku", kazao je Medved.

11:57 Tajnik Hrvatskog generalskog zbora Marinko Krešić na pitanje je li komemoraciji trebao prisustvovati i državnih vrh poručuje: "Tko je želio doći, došao je."

11:35 Komemoraciji prisustvuje i Marko Perković Thompson s kojim su se mnogi željeli fotografirati.

  Komemoracija Praljku (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Marko Perković Thompson (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

11:30 Rezervirana su mjesta za generala Čermaka i Markača, ali ne i Gotovinu. Ministar branitelja Tomo Medved sjeo je na mjesto generala Mladena Markača.

11:24 Velika dvorana Lisinski gotovo je popunjena.

11:15 Postavljena je i treća knjiga žalosti

Komemoracija Praljku (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Komemoracija Praljku (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

11:14 Na istočno parkiralište Zagrebačkog velesajma iz minute u minutu pristižu autobusi s hrvatskim te bosanskohercegovački registarskim oznakama, odakle će ZET-ovim autobusima biti prevezeni do Lisinskog u kojem u podne započinje službena komemoracija.

Tako su do sada na parkiralište pristigli autobusi iz Šibenika, Splita, Imotskog, Tomislavgrada... Dio građana došao je pješice te se okuplja ispred Lisinskog, u čijem je predvorju u tijeku upisivanje u knjigu žalosti za generala Praljka.

11:10 Red za upisivanje u knjigu žalosti sve je veći.

  Komemoracija Praljku (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Komemoracija Praljku (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

11:00 Stigao je i umirovljeni admiral Davor Domazet Lošo.

"Hrvatska je vodila najčišći rat u povijesti ratovanja. Domovinski rat temelj je hrvatske države. Praljkova smrt je uzvišena smrt. On je u sudnici umro kao nevin čovjek jer presuda nije bila do kraja završena", kazao je Lošo.

Komemoracija Praljku (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Davor Domazet Lošo (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

10:54 Stigli su i Miroslav Tuđman, Vladimir Šeks, Nikola Štedul, Luka Bebić, Ivan Penić, Zdravko Tomac, Željko Sačić, Pero Kovačević, Josip Lucić, Andrija Hebrang, Dario Kordić, Đuro Glogoški, Milijan Brkić, Mirko Norac, Ljubo Ćesić Rojs.

10:40 Na komemoraciju je stigao bivši šef HGK-a Nadan Vidošević. U kafiću u sklopu dvorane Lisinski nalazi se i ministar branitelja Tomo Medved.

10:30 Posjetitelji u redovima čekaju kako bi se upisali u knjige žalosti.

10:14 "Ovo je skup za dostajanstvo Praljka. Pozvani su svi, jedino što znamo da neće govoriti političari, a tko želi osobno doći, dobrodošao je", kazao je tajnik Hrvatskog generalskog zbora Marinko Krešić u razgovoru za N1 televiziju

Osvrnuo se i na činjenicu kako Predsjednica i premijer nisu u Zagrebu

"Kako se oni ponašaju, kaznit će ih birači. Mi smo nevladina udruga i želimo se dostojanstveno oprostiti od našeg suborca. Bili bismo sretni da je Praljak danas živ i da poslije odslužene kazne bude na slobodi skupa s nama", kazao je Krešić.

10:08 Oko dvorane Lisinski raspoređene su policijske snage.

10:02 U predvorju dvorane postavljen je videozid za slučaj da svi posjetitelji neće stati u samu dvoranu.

10:00 Dvorana Lisinski je otvorena. U predvorju se nalaze knjige žalosti u koje su se posjetitelji počeli upisivati. Na parkiralištu kod Velesajma pojavio se jedan autobus šibenskih registracijskih oznaka .

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene