Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Revizori, istražitelji...

Autoritet za kazno pravo odgovara na problem istražnog povjerenstva o Agrokoru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Još nema odgovora iz Državnog odvjetništva o tome kako napreduju s provođenjem izvida u slučaju Agrokor. Mjesecima su u tornju koncerna, angažirali su i policiju i poreznu upravu i porezni USKOK. Donosimo detalje koji su Agrokor od poslovnog carstva doveli do ruku tijela kaznenog progona.

Brojke revizijskog izvješća bile su poražavajuće. Uz neprikazane privatne troškove i niz drugih nepravilnosti - gubici, osobne pozajmice vlasnika, dug 14 i pol milijardi kuna veći od vrijednosti imovine.

Pročitajte i ovo Policija istražuje smrt Ukrajinca Nova saznanja Policija o mrtvom Ukrajincu u Slavonskom Brodu: Privedene još tri osobe Sudar dva vojna malezijska helikoptera tragedija u Maleziji VIDEO Objavljena snimka strašne nesreće: Dva vojna helikoptera sudarila se tijekom vježbe, poginulo 10 ljudi

"Bez ikakvog prejudiciranja, jer ne znam činjenično stanje, čini mi se da kaznena djela koja bi tu došla u obzir za progon su - od recimo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, prijevare u gospodarskom poslovanju, različitih oblika krivotvorenja, pronevjera i tako dalje", rekao je Davor Derenčinović s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Uz revizore, papirologiju pretresa i državno odvjetništvo. No, o svemu šute. Županijsko državno odvjetništvo zaduženo je za provođenje izvida. U neposrednoj je blizini Agrokorova tornja, a tamo se već pola godine češlja dokumentacija.

A ako istražitelji uvide da u ovom slučaju ima elemenata koji ukazuju na organizirani kriminal ili korupciju onda se predmet seli u Gajevu, u sjedište Uskok-a. I glavni državni odvjetnik na naše pitanje o slučaju Agrokor šturo je odgovarao.

Todorić je putem bloga uzvratio da nijedan euro nije otuđen. Saborsko istražno povjerenstvo poziva ga da svjedoči. No, rad tog povjerenstva još je upitan. Iz SDP-a uzvraćaju: ''Ukoliko HDZ bude opstruirao rad Istražnog povjerenstva za Agrokor, SDP bi se trebao povući sa plenarne sjednice i iz radnih tijela Sabora, sve dok nam HDZ ne dopusti da radimo svoj posao. Dosta nam je njihove samovolje!"

Davor Derenčinović pak objašnjava, prije 21 godinu kad je zakon donesen, istragu je provodio sud, a sad taj postupak vodi državni odvjetnik, no i sud je uključen. Smatra da je suština odredbe da ne dođe do preklapanja

"Premda svrha istražnog povjerenstva je različita u odnosu na svrhu vođenja kaznenog postupka što ne znači da iste činjenice ne bi mogle doći pod lupu i povjerenstva i tijela kaznenog progona i smatram da bi prednost trebalo dati tijelima kaznenog progona", rekao je Derenčinović s katedre za kazneno pravo Pravnog fakulteta.

Čeka se potez državnog odvjetništva. Od Vlade su dobili 5 milijuna kuna. Pomaže im i policija, porezni uskok i porezna uprava. Ako pronađu dovoljno dokaza za kazneni progon i službeno će ga pokrenuti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene