Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kršenje javnog reda i mira

Desetorica prijavljena za prekršaje ispred riječkog HNK

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
PU primorsko-goranska izvijestila je da je zbog kršenja odredbi Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira te Zakona o suzbijanju diskriminacije optužne prijedloge podnijela protiv deset osoba starosti od 22 do 61 godine

Riječka policija prekršajno je prijavila deset osoba zbog kršenja javnog reda i mira te diskriminacije tijekom tribine "Drugi rat" u srijedu navečer u riječkom HNK, a nastavlja s utvrđivanjem svih okolnosti tog događaja te identiteta i drugih osoba koje su svoje nezadovoljstvo tom tribinom izražavali protivno zakonu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Za vrijeme nastave Objavljeni detalji napada u osnovnoj školi, policija otkrila što će biti s ocem koji je nasrnuo na nastavnika Nestala djevojčica Danka Misteriozan nestanak Susjed nestale djevojčice Danke: "Čuli smo dječji žamor... Jedno je dijete već bilo oteto"

PU primorsko-goranska izvijestila je da je zbog kršenja odredbi Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira te Zakona o suzbijanju diskriminacije optužne prijedloge podnijela protiv deset osoba starosti od 22 do 61 godine. Tereti ih za 11 prekršaja koji se odnose na naročito drsko i nepristojno ponašanje te tučnjave, svađe i vike, a sedmoricu od desetorice osumnjičenih i za kršenje Zakona o suzbijanju diskriminacije.

U policiji kažu kako nemaju saznanja da su neke osobe pretučene ispred zgrade kazališta, a da policajci, kako navode neki mediji, nisu reagirali. Ističu kako nastavljaju s utvrđivanjem svih okolnosti događaja te identiteta drugih osoba koje su protupravnim aktivnostima sudjelovale u prosvjedu.

Prema policijskim podacima, u HNK Ivana pl. Zajca je predstavi "Drugi rat" nazočilo stotinjak gledatelja, u prosvjednoj povorci središtem grada bilo je tristotinjak osoba, a na prosvjednom skupu pred zgradom kazališta, tijekom održavanja manifestacije i nakon nje, oko 70 osoba. Policija je osiguravala sva tri događanja u razdoblju od 18 do 23 sata.

Frljić opet razbijesnio Riječane: Branitelji se skupili ispred HNK

Na tribini "Drugi rat" je pet žena, ratnih stradalnica raznih nacionalnosti iz Hrvatske i BiH, govorilo o svojim teškim životnim iskustvima tijekom rata, kada su zbog svoje ili nacionalnosti svojih muževa bile iseljavane ili protjerane iz svojih domova, a nekima su muževi ubijeni. Organizatori su Srpsko narodno vijeće u suradnji s Documentom – Centrom za suočavanje s prošlošću i riječkim HNK.

Prije početka tribine, dio riječkih udruga proizašlih iz Domovinskog rata organizirao je prosvjedni skup na Mostu hrvatskih branitelja te prosvjednu povorku središtem grada, izražavajući nezadovoljstvo tom priredbom, koju su ocijenili provokacijom na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. Uvjerenja su i kako je namjera organizatora bila vojno-redarstvenu akciju "Oluju" prikazati kao zločinački poduhvat, tvrdeći kako tu nije riječ o kulturnom događaju nego političkom skupu koji se ne bi smio odigravati u HNK.

Prosvjednicima su se pridružili članovi riječke navijačke skupine Armada, a tijekom prolaska gradom uzvikivali su uvredljive poruke upućene intendantu HNK Oliveru Frljiću i riječkom gradonačelniku Vojku Obersnelu. Dio njih se tijekom održavanja tribine okupio pred zgradom HNK, a izlazak novinara i posjetitelja tribine iz kazališta štitio je kordon interventnih policajaca, dok su ih prosvjednici vrijeđali i uzvikivali im pogrde. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene