Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dentalna slika nacije

HIGIJENSKE NAVIKE U HRVATA Znate li koliko često u prosjeku peremo zube?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neodgovarajuća i nedovoljna oralna higijena uzrokuje razvoj raznih bolesti poput karijesa, paradontnih oboljenja, krvarenja zubnog mesa...

Dentalna slika nacije je katastrofalna. Hrvati u prosjeku zube peru svaki peti dan. Četkicu za zube mijenjaju jednom na godinu. Stoga i ne čudi da u prosjeku imaju 4 pokvarena zuba, ili da 11 posto Hrvata uopće nema svog zubara. Zubaru bi se trebalo ići barem jednom na godinu, a ne samo kada se pojavi problem.

Pročitajte i ovo Higijena zubi, ilustracija - 1 Nismo se proslavili Zapanjujući podaci - Hrvati godišnje kupe samo jednu četkicu za zube: "To je ko žena - imate jednom i ne mijenjate" Slika nije dostupna Ispod prosjeka EU Prosječni hrvatski 12-godišnjak ima čak 7 pokvarenih zubi!

'U europskim zemljama vam je to jako razvijeno i kod njih je normalno i prihvatljivo da je u redu, i da se treba svakih 6 mjeseci otići doktoru dentalne medicine na kontrolni pregled', kaže nam doktorica dentalne medicine Marijeta Jerkin. Osamdeset posto Hrvata ne zna oprati zube ni održavati higijenu usne šupljine.

'Dovoljno je oprati zube ujutro i navečer. Važno je temeljito oprati svaki zub i počistiti prostore između zuba. Kod nas u prosjeku ljudi peru zube jednom u pet dana, a jednom godišnje mijenjaju četkicu', kaže nam dr. Jerkin.

Školarci prije upisa trebaju 'potvrdu o zdravim zubima'

Neodgovarajuća i nedovoljna oralna higijena uzrokuje razvoj raznih bolesti poput karijesa, paradontnih oboljenja, krvarenja zubnog mesa, ali i ozbiljnijih bolesti izvan usne šupljine ili čak sepsu.

'Probleme u ustima stvaraju naravno bakterije, koje su se organizirale i koje su kao takve jako djelotvorne, tako iz područja naših usta mogu migrirati našim tijelom i uzrokovati dodatne sustavne sistemske probleme', upozorava dr. Jerkin.

Jedan obični pregled traje otprilike pet minuta. U današnje doba nema nerješivih situacija s problemima sa zubima, pitanje je samo načina. Čim se ranije krene u odlazak kod stomatologa, to su veće mogućnosti rješavanja, a osim što su veće mogućnosti, tu su i troškovi puno manji.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene