Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STJEPAN ŠTERC

Demograf upozorava: Imamo pet godina za ozbiljniju revitalizaciju Hrvatske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gotovo 56 tisuća Hrvata prošle je godine potražilo bolji život samo u Njemačkoj, objavio je Savezni ured za statistiku u Wiesbadenu. Zemlja koja ima najjaču ekonomiju u Europskoj uniji Hrvatima je već tradicionalno privlačna, a i naš ulazak u Uniju olakšao je odlazak. Ovakav trend koji se intenzivira uz veliki prirodni pad u Hrvatskoj, smatra demograf Stjepan Šterc, trebao bi nas zabrinuti.

Prošle godine u Njemačku se odselilo 55.970 Hrvata. Iz Njemačke se pak lani odeslilo 22.010 Hrvata. Nema podataka kamo su otišli, stoga se ne zna jesu li se iz Njemačke vratili kući ili otišli u neku drugu zemlju.

"Imamo pet godina za ozbiljniju revitalizaciju Hrvatske"

Pročitajte i ovo Obrambeni sustav Patriot Zaliha Bundeswehra Ukrajini u ključnom trenutku stiže moćno oružje: "Pozivam druge čelnike da slijede taj primjer" Cesta, ilustracija Kao i prije 50 godina Panika u Njemačkoj, od ljeta je moguća velika promjena u prometu

Ovakav trend, čiji je efekt dodatno povećan velikim prirodnim padom u Hrvatskoj, smatra demograf Stjepan Šterc, trebao bi nas zabrinuti.

"Iz njemačke statistike doolaze podaci koje smo i ranije najavljivali. I ovih gotovo 56 tisuća prošle godine i preko 50 tisuća prošle, gotovo prema modernom političkom rječniku bismo mogli reći da nam Njemačka statistika reciklira podatke", rekao je demograf Stjepan Šterc.

Šterc je dodao kako činjenica da se u Njemačku uselilo 180 tisuća ljudi, koju je potvrdila njemačka ministrica rada i socijalne skrbi, pokazuje da se trend iseljavanja ne smanjuje. Također je rekao kako "imamo pet godina za ozbiljniju revitalizaciju Hrvatske".

Šterc je rekao kako bi vlada trebala konačno reagirati i shvatiti težinu problema. Usto, nada se da će "vlada formirati strateški ured pri vladi koji bi bio iznad ministarstava na čijem bi čelu bio potpredsjednik vlade i time bi se pokazalo javnosti da se ozbiljno želi tom problematikom pozabaviti."Ovo mjere koje se sada donose, tvrdi Šterc, parcijalne su.

Demografska revitalizacija temelj je ekonomskog razvitka

Odlazak mladih "najveći je demografski problem u hrvatskoj", rekao je Šterc. Pojasnio je da s iseljavanjem mladih "pred našim očima nestaje hrvatska budućnost" te dodao: "Mi moramo mlade usmjeriti prema ruralnim područjima, pogotovo mlade i nezaposlene i obrazovane koji bi bili nositelji inovacija u tim područjima."

Velik je problem, tvrdi Šterc, u Vladi: "Vi ne možete ostaviti jedno ministarstvo, još ga staviti u okvir socijalne skrbi i obiteljske politike, i onda očekivati da će nešto iz toga nastati. Demografska revitalizacija strateški je ključni problem ove države. Svi planeri u zemlji moraju shvatiti da to nije socijalno obiteljsko pitanje, nego to mora biti u temelju ekonomskog razvitka."

 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene