Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Parada ponosa u Splitu

Delegacija EU o Gay Prideu: 'Bilo kakva diskriminacija bit će zabranjena'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Delegacija EU-a u Hrvatskoj izvijestila je da s pozornošću prati pripreme oko organizacije Gay Pridea u Splitu koji će se održati 9. lipnja, kao i javnu raspravu koju je ovaj događaj potaknuo, te naglasila važnost poštivanja ljudskih prava i zabranu bilo kakve diskriminacije temeljene između ostaloga na seksualnoj orijentaciji.

‘S pozornošću pratimo pripreme oko organizacije Gay Pridea u Splitu. Naglašavamo važnost poštivanja ljudskih prava i podsjećamo na načela sadržana u Povelji temeljnih prava Europske unije: bilo kakva diskriminacija temeljene na, među ostalim, seksualnoj orijentaciji bit će zabranjena’, ističe se u izjavi Delegacije EU-a u Hrvatskoj.

U izjavi se podsjeća da ta Povelja također jamči pravo na slobodu izražavanja i pravo na mirno okupljanje. Europska unija smatra da su temeljne vrijednosti poput ljudskih prava i pravne države, slobode, solidarnosti i poštivanje različitosti temelji europske integracije. Iz tog se razloga važan dio pretpristupnih pregovora fokusirao na učinkovitost antidiskriminacijske politike.

Pročitajte i ovo Ilustracija Istraga Akcija USKOK-a u Splitu, pod istragom tri osobe Novčanica od 50 eura 50 eura Nasjela na lažne eure: Policija podsjeća kako ih prepoznati

>> Splitsko gradsko vijeće odlučilo da se Gay pride održi na Prokurativama

‘Delegacija EU-a pozdravlja izjave hrvatskih vlasti, uključujući i predsjednika Ivu Josipovića, naglašavajući važnost koje one predstavljaju u promicanju kulture tolerancije u Hrvatskoj. U isto vrijeme, Delegacija EU-a izražava zabrinutost zbog homofobnih izjava predstavnika lokalnih vlasti’, dodaje se .

‘Vrlo smo ohrabreni najavljenim sudjelovanjem nekih članova vlade na događanju na kojem će sudjelovati i predstavnici Delegacije EU-a te nekih veleposlanstava zemalja članica EU-a. U potpunosti smo uvjereni da će vlada RH poduzeti sve primjerene mjere kako bi osigurala da Pride u Splitu prođe bez incidenata. Delegacija EU-a ohrabruje sve sudionike da pomognu stvoriti uvjete za miran i uspješan ishod događanja’, navodi se na kraju izjave Delegacije EU-a u Hrvatskoj. Parada ponosa održat će se u Splitu 9. lipnja. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene