Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nemoralne ponude na fakultetima

'Dekolte je kod osrednjeg znanja podizao ocjenu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Ako ti se baš nije dalo učiti, obučeš veliki dekolte i znaš da nećeš pasti ispit', ispričala je Maja, bivša studentica.

Puštanjem tajnih USKOK-ovih snimki na suđenju za Indeks 3 javnost je ostala zgrožena otvorenim seksualnim ponudama u zamjenu za veću ocjenu ili prolaz na ispitu. Seksualno uznemiravanje postalo je, po istraživanjima, nažalost,  sastavni dio studiranja. Upitali smo dvije bivše studentice kakvo je stanje bilo na njihovim fakultetima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pun avion iznad Pakistana Masovna tučnjava pilota i posade u avionu Slika nije dostupna NBA: Knicksi izgubili tužbu za seksualno uznemiravanje - odšteta 11,6 milijuna dolara

'Za dublji dekolte laganija pitanja'

Maja je prije nekoliko godina diplomirala na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti. Ispričala je kako se oduvijek znalo da je jedan profesor posebno sklon djevojkama koje su za vrijeme usmenog ispita bile voljne obući majicu s velikim dekolteom. 'Nije da se baš ništa kod toga profesora nije moralo znati, ali bilo je poznato da ukoliko obučeš otvoreniju  majicu, dobiti ćeš veću ocjenu nego što zaslužuješ i najlaganija pitanja', ispričala je Maja.

Pojasnila je kako dotični profesor nikada nikoga tko je znao nije degradirao i davao manje ocjene, naprotiv. No, bilo je poznato da duboki dekolte kod osrednjeg znanja podiže ocjenu. 'Nije to trebao biti neki pretjerano izazovan dekolte, ali dovoljan da zagolica maštu. Moram naglasiti da taj profesor nikada nije bio neugodan ni bezobrazan niti je zahtijevao da se netko posebno oblači. Nikada nije imao nemoralne ponude ni ništa slično. Samo je volio pogledati dekolte i to se znalo', objasnila je Maja.

'Da sam i doživjela nešto slično, ne bih prijavila'

Ana je protekle godine diplomirala nakon što je sedam godina studirala upravno pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu. 'Nikada u tijeku cijelog studiranja nisam doživjela ni jednu nemoralnu u ponudu niti ništa neobično, bezobrazno i nedolično', rekla je Ana. Dodala je kako nikada nije ni čula da se nešto slično dogodilo nekoj njezinoj kolegici s fakulteta niti je čula ikakve glasine da netko od prefesora ima praksu seksualnog uznemiravanja.' O nemoralnim ponudama dosad sam čula samo iz medija, na svu sreću nikada mi se takvo što nije dogodilo', rekla je Ana koja kaže kako sumnja da bi seksualno uznemiravanje, da joj se dogodilo, imala hrabrosti prijaviti. 'Nikada ne bih na to pristala, ali bi me bilo strah to prijaviti. Bojala bih se posljedica i mislim da bi mi bilo pametnije nekako prijeći preko toga nego se zamjeriti profesoru', dodala je Ana. Upravo je to najčešći problem kod većine slučajeva spolnog uznemiravanja.

Neprihvatljivo svako spolno uznemiravanje

Upitali smo Aleksu Bjeliša, rektora Sveučilišta u Zagrebu za komentar na ovu temu te dobili pismeno priopćenje. Senat Sveučilišta na sjednici 15. svibnja 2007. godine usvojio je Etički kodeks kojim je naglašeno da je neprihvatljivo svako spolno uznemiravanje. U kodeksu se navodi kako spolno uznemiravanje uključuje ponavljano neželjeno upućivanje verbalnih i fizičkih prijedloga spolne naravi drugoj osobi, fizičko napastovanje, ponavljano neželjeno iznošenje šala i opaska koje su spolno obojene, uključujući referiranje na spol i spolnu orijentaciju, ruganje i ismijavanje koje je spolno obojeno, izlaganje spolno uvredljivoga i uznemirujućega materijala te zahtijevanje spolnih usluga u zamjenu za
određeno djelovanje ili propuštanje s pozicije autoriteta. Tamara Dagen, glasnogovornica Sveučilišta u Zagrebu u priopćenju ističe kako je usvajanje Etičkog kodeksa 2007. godine Senat imenovao Etički savjet Sveučilišta u Zagrebu koji od tada djeluje u skladu sa svojim ovlastima.

Jeslte li za vrijeme studiranja od profesora dobili nemoralnu ponudu?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene