Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prva sjednica u novoj akademskoj godini

Dekan Holjevac: Filozofski fakulet treba nužno poštovati odluke Senata i rektora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obnašatelj dužnosti (o.d.) dekana Filozofskoga fakulteta (FF) prof. dr. Željko Holjevac smatra da FF treba nužno poštivati odluke Senata i rektora Sveučilišta u Zagrebu, jer je taj fakultet sveučilišna sastavnica te poziva sve na konstruktivan i akademski dijalog.

Prva redovita sjednica Vijeća FF-a u novoj akademskoj godini sazvana je u petak, 14. listopada, a na njezinu početku o. d. dekana istaknuo je nužnost poštovanja odluka Senata i rektora Sveučilišta u Zagrebu s obzirom na to da je FF, navedeno je u priopćenju o. d. dekana Holjevca o tijeku navedene sjednice.

Pročitajte i ovo Dr.sc. Miljenko Jurković (Foto: Dnevnik.hr) Boras predložio, kolegij prihvatio Rektorski kolegij prihvatio Borasov prijedlog za privremenog dekana Filozofskog fakulteta u Zagrebu, odluka na Senatu Slika nije dostupna Potpisalo 68 članova Fakultetsko vijeće Filozofskog fakulteta predložilo osobu za dekanicu nakon neopozive ostavke Miljenka Šimprage

Kako je istaknuto, priopćenje je upućeno u ime članova privremene uprave i dijela članova Fakultetskog vijeća (FV) koji su pokrenuli inicijativu za dijalog. Zato je, "vodeći se potrebom za dijalogom na fakultetu, o.d.dekana bio je spreman dopustiti studentskim predstavnicima ostanak na sjednici Vijeća, čak i mogućnost da sudjeluju u raspravi, ali ne i mogućnost glasovanja s obzirom da je to u suprotnosti s odlukom Senata od 13. rujna ove godine, a iznio je i prijedloge za omogućivanje redovitog rada fakulteta".

Podsjeća se da je Senat zagrebačkoga Sveučilišta 19. rujna 2016. poništio izbore za Studentski zbor FF-a i studentske predstavnike u fakultetskome VIjeću te naložio provođenje novih izbora. Po uvodnim riječima o. d. dekana, članica Vijeća prof. dr. Meri Tadinac pročitala je pak izjavu inicijative dijela članova Vijeća u kojoj je zatražila da studenti aktivno sudjeluju s pravom glasa u radu Vijeća, zahtijevala hitan izbor novoga dekana, iskazala protivljenje senatskome imenovanju o. d. prodekana i iznijela niz optužbi na račun rektora i Senata.

"Nakon što je povedena rasprava na Vijeću, članovi inicijative i dio vijećnika napustili su Vijećnicu, u kojoj je ostalo nešto manje od polovine članova. Time se pokazalo da inicijativa ne želi dijalog ako se ne ispune njezini zahtjevi, čak i po cijenu da se izravno krše važeće odluke Senata i rektora, te je ponovno iskazana nesolidarnost prema studentima i kolegama", navodi se.

Ponovljeni su i razlozi zbog kojih privremena uprava FF-a smatra da su "ultimativni zahtjevi inicijative protivni važećim propisima", među kojima je i onaj da studentski predstavnici punopravno sudjeluju u radu FV-a vijeća jer se taj zahtjev protivi "Statutu FF-a s obzirom na to da članovi Studentskoga zbora nisu ravnomjerno predstavljali populaciju studenata po studijskim grupama i godinama studija".

Uz napomenu kako je zahtjev za što skorijim izborom novoga dekana u skladu i s namjerom o. d. dekana i prodekana, istaknuto je kako bi "prije toga trebalo provesti izbore za studentske predstavnike u FV, već raspisane za drugu polovicu studenoga 2016., što je zasad onemogućeno zbog nesudjelovanja dijela članova u radu FV-a".

Ocijenjeno je i da je proizvoljna tvrdnja da je Senat imenovao o. d. prodekana protivno Statutu te istaknuto kako je to "još je jedna u nizu dezinformacija u izjavi inicijative dijela članova Vijeća jer način imenovanja o. d. prodekana nije izrijekom određen ni u Statutu FF-a, a niti u Statutu Sveučilišta". Navedeno je kako se, "po mišljenju pravnih autoriteta tada primjenjuju temeljna pravna načela, u ovom slučaju 'a maiore ad minus' što znači da, ako Senat ima ovlast imenovati o. d. dekana, onda može imenovati i o. d. prodekana, pogotovo u slučaju neodržavanja sjednica Vijeća".

"Ono što članovi koji su napustili sjednicu nisu željeli ni saslušati bila su nastojanja onih članova Vijeća koji su ostali da odgovore na postavljene zahtjeve i iznesene optužbe. Nisu uzeli u obzir ni potrebu da se već na ovoj sjednici predlože članovi izbornoga povjerenstva i povjerenstva za prigovore za ponovljene izbore za Studentski zbor iz redova nastavnika, kako bi se ti izbori mogli provesti u skladu sa zakonskim propisima", dodaje se.

Zbog svega iznesenoga članovi privremene uprave i dio članova Vijeća koji su pokrenuli inicijativu za dijalog pozivaju da se "odgovorno omogući rad FV-a kako bi se osiguralo ostvarenje vitalnih interesa studenata i nastavnika matičnoga fakulteta, kao i brojnih s njim povezanih znanstvenih, kulturnih i obrazovnih institucija u zemlji i inozemstvu, pokrene procedura za kandidiranje i izbor novoga dekana čim se steknu uvjeti, a pitanja od posebnoga studentskog interesa definirana u čl. 38 Statuta FF-a ako nisu hitna, odgode za rad Vijeća nakon što mu se pridruže zakonito izabrani studentski predstavnici"

"Pozivamo sve nastavnike, studente i zaposlenike FF-a da pridonesu redovitom radu fakulteta kako bi se mogle obaviti sve zadaće koje stoje pred privremenom upravom. Osobito pozivamo sve članove FV-a koji nisu imali priliku čuti navedene prijedloge i objašnjenja da ih pažljivo pročitaju i pomognu privremenoj upravi u provođenju redovitih aktivnosti", istaknuto je na kraju priopćenja. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene