443607
443607
443607
443607
443607

'U Turskoj je atmosfera dramatična i tjera strah u ljude. Veliki val čistki tek slijedi'

  • , 17.07.2016., 20:28
  • Autor:
  • komentara

Što će se događati u Turskoj nakon propalog vojnog udara u Dnevniku Nove TV analizirao je doktor Dejan Jović s Fakulteta političkih znanosti.

 
 
 
 
Dejan Jović analizira posljedice propalog puča u Turskoj (Video: Dnevnik Nove TV)
Dejan Jović analizira posljedice propalog puča u Turskoj (Video: Dnevnik Nove TV)

Dan i pol kasnije, je li jasnije tko stoji iza neuspjelog vojnog udara?

Danas svi svjetski mediji spekuliraju oko toga. Postoje četiri grupe objašnjenja, odnosno četiri potencijalnih krivaca, da tako kažemo. Najčešće se spominju Gulenisti, turske vlasti ih optužuju da upravo oni stoje iza ovog puča, što oni negiraju. Tu se naravno povezuje i Sjedinjene američke države u kojima živi Fethullah Gulen kao glavna ličnost toga pokreta, Sjedinjene američke države naravno negiraju bilo kakvu umiješanost u cijeli taj proces. S druge strane to su sekularisti. Te spekulacije izlaze iz samog proglasa pučista koji su sami rekli da se zalažu za sekularnu državu, ali s druge strane, veliko je pitanje imaju li sekularisti u turskoj vojsci mogućnost da izvedu neku ovakvu akciju. Iako je ova akcija bila prilično amaterski izvedena i zapravo ej propala u krajnjoj liniji što također indicira da su oni involvirani.

Treća opcija je da se radi o nezadovoljnim i potpuno nepolitičnim oficirima ili vojnicima turske vojske. Kao što znamo, Turska je trenutno u ratu protiv terorizma u ratu sa Kurdiam i u ratu u Siriji, prema tome ima vrlo mnogo nezadovoljnih. Četvrta spekulacija je da je to inscenirani puč kojeg je proveo sam Erdogan. Tu ima nekih dosta zanimljivih i rekao bih veritabilnih izvora. odnosno autora koji to tvrde. Inače bismo to mogli svesti tek u skupinu teorija zavjera.

Erdogan je nakon svega izašao kao pobjednik, odmah je započeo s masovnim uhićenjima u vojsci i smjenama u sudstvu. Gdje će stati?

Ovo što se dogodilo u zadnjih dan i pol je vrlo dramatično, imate 40% ljudi u pravosuđu koji su već smijenjeni, imamo zapovjednike važnih borbenih jedinica koje ratuju recimo protiv Kurda i u Siriji, koji su već smijenjeni. I već je uvedena jedna atmosfera koja je prilično dramatična i koja stvara strah kod mnogih drugih ljudi. Naročito kod svih protivnika samog Erdogana. Čini mi se da veliki val čistki tek slijedi. Samo da podsjetim, u prethodnim slučajevima vojnih udara radilo se o stotinama tisuća osumnjičenih i eventualno u nekom trenutku saslušavanih ili privedenih ljudi.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se