Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Dejana Jovića

'U Turskoj je atmosfera dramatična i tjera strah u ljude. Veliki val čistki tek slijedi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Što će se događati u Turskoj nakon propalog vojnog udara u Dnevniku Nove TV analizirao je doktor Dejan Jović s Fakulteta političkih znanosti.

Dan i pol kasnije, je li jasnije tko stoji iza neuspjelog vojnog udara?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vlatko Cvrtila: 'Vojni udar Erdoganu došao kao naručen. Već danas je pokazao koliku ima moć' Slika nije dostupna Egipat blokirao izjavu Vijeća sigurnosti o Turskoj PORUKA OBAMI Erdogan: Izručite nam 'glavu terora', odgovornu za vojni udar u Turskoj

Danas svi svjetski mediji spekuliraju oko toga. Postoje četiri grupe objašnjenja, odnosno četiri potencijalnih krivaca, da tako kažemo. Najčešće se spominju Gulenisti, turske vlasti ih optužuju da upravo oni stoje iza ovog puča, što oni negiraju. Tu se naravno povezuje i Sjedinjene američke države u kojima živi Fethullah Gulen kao glavna ličnost toga pokreta, Sjedinjene američke države naravno negiraju bilo kakvu umiješanost u cijeli taj proces. S druge strane to su sekularisti. Te spekulacije izlaze iz samog proglasa pučista koji su sami rekli da se zalažu za sekularnu državu, ali s druge strane, veliko je pitanje imaju li sekularisti u turskoj vojsci mogućnost da izvedu neku ovakvu akciju. Iako je ova akcija bila prilično amaterski izvedena i zapravo ej propala u krajnjoj liniji što također indicira da su oni involvirani.

Treća opcija je da se radi o nezadovoljnim i potpuno nepolitičnim oficirima ili vojnicima turske vojske. Kao što znamo, Turska je trenutno u ratu protiv terorizma u ratu sa Kurdiam i u ratu u Siriji, prema tome ima vrlo mnogo nezadovoljnih. Četvrta spekulacija je da je to inscenirani puč kojeg je proveo sam Erdogan. Tu ima nekih dosta zanimljivih i rekao bih veritabilnih izvora. odnosno autora koji to tvrde. Inače bismo to mogli svesti tek u skupinu teorija zavjera.

Erdogan je nakon svega izašao kao pobjednik, odmah je započeo s masovnim uhićenjima u vojsci i smjenama u sudstvu. Gdje će stati?

Ovo što se dogodilo u zadnjih dan i pol je vrlo dramatično, imate 40% ljudi u pravosuđu koji su već smijenjeni, imamo zapovjednike važnih borbenih jedinica koje ratuju recimo protiv Kurda i u Siriji, koji su već smijenjeni. I već je uvedena jedna atmosfera koja je prilično dramatična i koja stvara strah kod mnogih drugih ljudi. Naročito kod svih protivnika samog Erdogana. Čini mi se da veliki val čistki tek slijedi. Samo da podsjetim, u prethodnim slučajevima vojnih udara radilo se o stotinama tisuća osumnjičenih i eventualno u nekom trenutku saslušavanih ili privedenih ljudi.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene