Obavijesti Video Pretražite Navigacija
2,6 POSTO BDP-A

ODBOR ZA FINANCIJE: Deficit 8,9 milijardi kuna, povećan prihod od PDV-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Deficit državnog proračuna u prošloj je godini iznosio 8,9 milijardi kuna, odnosno 2,6 posto BDP-a, rečeno je u četvrtak na saborskom Odboru za financije i državni proračun.

Na razini konsolidirane opće države, deficit po nacionalnoj metodologiji bio je 2,3 posto BDP-a, odnosno 3,2 posto po europskoj statističkoj metodologiji.

Pročitajte i ovo Premijer Plenković u Saboru hvalisanje u saboru Plenković predstavio proračun: "Jedna mi je učenica dobacila - Hvala vam na ručku" Andrej Plenković Sjednica Vlade Plenković o trovanju: "Samo je jedan slučaj relevantan. Zamolio bih sve da se malo smiri situacija i ne širi panika"

O osnovnim značajkama lanjske proračunske godine govorila je pomoćnica ministra financija Ivana Jakir Bajo. U 2015., navela je, zabilježen je gospodarski rast od 1,6 posto, a pozitivna kretanja utjecala su na ukupnu razinu prihoda državnoga proračuna koji su ostvareni u iznosu od 109,8 milijardi kuna ili 1,4 posto više od planiranih.

Od poreza je prikupljeno 68 milijardi kuna, pri čemu su najizdašniji bili prihodi od poreza na dodanu vrijednost u iznosu od 43, 6 milijardi kuna, što je 6,5 posto više nego prethodne godine. To je rezultat dobre turističke sezone, ali i povećane potrošnje zbog povećanog neoporezivog dijela dohotka, navodi Jakir Bajo.

Prihodi od pomoći lani su iznosili pet milijardi kuna, a glavninu od 4,8 milijardi čini pomoć iz EU-a. Godinu prije ta je pomoć iznosila oko dvije milijarde kuna.

Ukupni rashodi državnog proračuna planirani su u iznosu od 120,7 milijardi, a izvršenje je 118,6 milijardi kuna, navodi pomoćnica ministra financija.

Najizdašnija su kategorija naknade građanima i kućanstvima od 43,3 milijarde kuna. U toj kategoriji je i dječji doplatak za koji je lani isplaćeno 1,6 milijardi kuna, što je manje nego u godini prije.

Smanjen je broj korisnika doplatka, a takav trend je prisutan i u 2016. Mi financijaši volimo kad se smanjuju davanja, no ovo nas ne veseli, priznala je pomoćnica ministra.

Rashodi za zaposlene iznosili su 25 milijardi kuna, a za subvencije 6,8 milijardi kuna, od čega za poljoprivredu 3,9 milijardi kuna.

Jakir Bajo je članove Odbora izvijestila da je lani ispunjeno fiskalno pravilo, jer su rashodi općeg proračuna smanjeni za 3,6 posto, a međugodišnji rast ostvarenog nominalnog BDP-a iznosio je 1,8 posto. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene