457434
457434
457434
457434
457434

ODBOR ZA FINANCIJE: Deficit 8,9 milijardi kuna, povećan prihod od PDV-a

  • , 17.11.2016., 14:10
  • Autor:
  • komentara

Deficit državnog proračuna u prošloj je godini iznosio 8,9 milijardi kuna, odnosno 2,6 posto BDP-a, rečeno je u četvrtak na saborskom Odboru za financije i državni proračun.

 
 
 
 
Ministarstvo financija (Foto: Igor Kralj/ Luka Stanzl/PIXSELL)
Ministarstvo financija (Foto: Igor Kralj/ Luka Stanzl/PIXSELL)

Na razini konsolidirane opće države, deficit po nacionalnoj metodologiji bio je 2,3 posto BDP-a, odnosno 3,2 posto po europskoj statističkoj metodologiji.

O osnovnim značajkama lanjske proračunske godine govorila je pomoćnica ministra financija Ivana Jakir Bajo. U 2015., navela je, zabilježen je gospodarski rast od 1,6 posto, a pozitivna kretanja utjecala su na ukupnu razinu prihoda državnoga proračuna koji su ostvareni u iznosu od 109,8 milijardi kuna ili 1,4 posto više od planiranih.

Od poreza je prikupljeno 68 milijardi kuna, pri čemu su najizdašniji bili prihodi od poreza na dodanu vrijednost u iznosu od 43, 6 milijardi kuna, što je 6,5 posto više nego prethodne godine. To je rezultat dobre turističke sezone, ali i povećane potrošnje zbog povećanog neoporezivog dijela dohotka, navodi Jakir Bajo.

Prihodi od pomoći lani su iznosili pet milijardi kuna, a glavninu od 4,8 milijardi čini pomoć iz EU-a. Godinu prije ta je pomoć iznosila oko dvije milijarde kuna.

Ukupni rashodi državnog proračuna planirani su u iznosu od 120,7 milijardi, a izvršenje je 118,6 milijardi kuna, navodi pomoćnica ministra financija.

Najizdašnija su kategorija naknade građanima i kućanstvima od 43,3 milijarde kuna. U toj kategoriji je i dječji doplatak za koji je lani isplaćeno 1,6 milijardi kuna, što je manje nego u godini prije.

Smanjen je broj korisnika doplatka, a takav trend je prisutan i u 2016. Mi financijaši volimo kad se smanjuju davanja, no ovo nas ne veseli, priznala je pomoćnica ministra.

Rashodi za zaposlene iznosili su 25 milijardi kuna, a za subvencije 6,8 milijardi kuna, od čega za poljoprivredu 3,9 milijardi kuna.

Jakir Bajo je članove Odbora izvijestila da je lani ispunjeno fiskalno pravilo, jer su rashodi općeg proračuna smanjeni za 3,6 posto, a međugodišnji rast ostvarenog nominalnog BDP-a iznosio je 1,8 posto. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se