Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Debakl pravde u Haagu: 'Vukovarskoj trojci' ispisana neodrživa optužnica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I danas gorak okus zbog haške presude Mrkšiću, Šljivančaninu i Radiću za pokolj na Ovčari. Ipak, kad se presuda bolje prouči, nameće se neizbježno pitanje - Kako bi vukovarska trojka prošla da je tim Carle del Ponte napisao kvalitetniju i pravno utemeljeniju optužnicu?

'Vrag leži u detaljima', svojedobno je kazao Lord Owen, britanski diplomat, takozvani mirovni posrednik i svojedobno veliki prijatelj Slobodana Miloševića.

Pročitajte i ovo Damir Škaro (Foto: Dnevnik.hr) Visoki kazneni sud odlučio Škaro mora u zatvor zbog silovanja: Potvrđena kazna bivšem zastupniku i proslavljenom olimpijcu Slika nije dostupna Donekle ispravljena nepravda Novu hašku presudu Vukovarci dočekali mirno

Te riječi možemo slobodno primjeniti kad govorimo o jučerašnjoj presudi australskog suca Kevina Parkera. Suština ove tragične presude zapravo nije u njemu, već u timu Carle del Ponte.

Naime, sudsko vijeće sudi prema optužnom aktu.

Osim što je prvi put sudu ponudilo alternativne kazne u zamjenu za doživotne, završne riječi tužitelja Maksa Moora nisu se svodile na povezivanje dokaza, već na mitove o brutalnosti po uzoru na rusku školu te na psihološke karakteristike optuženih.

>> Vesna Bosanac u Temi dana: 'Presuda je unaprijed dogovorena'

Tijekom čitanja obrazloženja,stekao se dojam da se tužiteljstvo nije previše potrudilo da čvrsto i utemeljeno optuži masakr na ovčari.

Tužitelj ne samo da je pod krivu zakonsku točku podveo žrtve Ovčare, već nije mogao, znao ili htio povezati inače zapovjedno povezane ljude u planiranje i izvršenje organiziranog zločina.

Tako je Mrkšić optužen za pomaganje zločina kojeg su počinili lokalni Srbi i šešeljevci, a Šljivančaninov je jedini zločin što je poslušao Mrkšićevu zapovijed i povukao s Ovčare vojnu policiju. 

Tužitelj se nije potrudio dokazati da su i jedan i drugi bili provoditelji strašnog master plana osmišljenog u Beogradu te da su znali za grobove koji su na Ovčari iskopani dan prije pokolja.

Radića su optužili, a sud dosudio da on uopće nije bio u toj priči. Kakvog li paradoksa!

Kad podvučemo crtu, sasvim je jasno da premijerovo pismo glavnom tajniku UN-a neće biti od velike pomoći.

Ključno je pitanje zašto je ova optužnica svedena samo na Ovčaru te zašto je za razaranje Vukovara optužen Goran Hađić kojeg više nitko ne traži.

Zašto Hrvatska kao osnivač suda svih ovih godina nije tražila da se za Vukovar pred Tribunal izvedu svi generali JNA i krnje predsjedništvo? A bilo je za to dokaza.

Sad je već, čini se, kasno. Velika slika je složena.

Srebrenica i Vukovar velika su politička amnestija velikosrpskog projekta i svih njegovih ključnih sudionika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene