Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Davor Romić: Afera s povezanim tvrtkama u ruralnom razvoju na provjeri do rujna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sporni poljoprivredni projekti i korištenje sredstava iz EU Fonda za ruralni razvoj bit će na rasporedu bilateralnog sastanaka u Europskoj komisiji u rujnu, a Hrvatskoj su dana dva mjeseca da doradi procedure, rekao je u petak ministar poljoprivrede Davor Romić tijekom posjeta Požeško-slavonskoj županiji.

Na upit novinara da komentira slučaj vlasnički povezanih tvrtki kojima su odobreni višemilijunski iznosi potpora iz Fonda za ruralni razvoj, ministar je ponovio kako je po dolasku u ministarstvo naložena revizija odobrenih projekata te da je ustrojena nova procedura odobravanja projekata.

Pročitajte i ovo Ilustracija Potpuna privatnost Prodaje se otočić na Jadranu: Može biti samo vaš, a evo i koja je cijena Slika nije dostupna Omjer je ipak pozitivan U PLUSU SMO 173 MILIJUNA EURA Hrvatska iz EU proračuna povukla povukla koliko i Malta

"AFCOS (Anti-Fraud Coordination Service) mreža u ovom trenutku radi na projektima koji su pod određenom dozom sumnje. Kad od njih dobijemo tumačenje znati ćemo povući određene poteze", odgovorio je Romić novinarima.

Ministar je pojasnio kako će pitanje spornih projekata i korištenja sredstava iz Fonda za ruralni razvoj biti na rasporedu bilateralnog sastanka u Europskoj komisiji u rujnu. "Dana su nam dva mjeseca za provedbu procedura koje treba odraditi", istaknuo je Romić.

34,5 milijuna eura za OPG-ove

"Za našu županiju ministarstvo poljoprivrede je najvažnije. Dobili smo informacije u smislu novog pristupa ruralnom razvoju s naglaskom na obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Kao županija prepoznatljivi smo s nizom brendova. Hrvatskoj možemo ponuditi podizanje životnog standarda, kroz inicijative i potpore ministarstava", rekao je Alojz Tomašević, župan Požeško-slavonske županije nakon sastanka s ministrom.

Usmjerenost na obiteljska poljoprivredna gospodarstva potvrdio je i ministar, ističući kako je za 1150 poljoprivrednih gospodarstava među kojima je 366 s mladim vlasnicima odobreno ukupno 34,5 milijuna eura. "To je zamašnjak koji bi trebao doći u ruralni prostor i zaustaviti odlazak mladih", rekao je ministar Romić.

Tijekom dana ministar je posjetio i tvrtku Vina Markota te obiteljsko gospodarstvo Tomislava Čevapovića. Tom su prilikom uzgajivači duhana kazali da strahuju od gubitka poticaja za proizvodnju koja omogućava im stabilan dohodak i na manjim površinama. Ministar je tom prilikom najavio kako će Hrvatska štititi interes proizvođača, te da ne bi trebalo doći do ukidanja poticaja.

Dokumenti dostavljeni DORH-u i MUP-u

U vezi spornih projekata iz natječaja za ruralni razvoj, iz Ministarstva financija doznaje se da je ovih dana Služba za suzbijanje nepravilnosti i prijevara koja djeluje u sklopu tog ministarstva, u svojstvu koordinacijskog tijela u AFCOS-sustavu, a na zahtjev Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, organizirala sastanak AFCOS-mreže.

Na tom sastanku predstavnici Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH) i Ministarstva unutarnjih poslova dobili su sve potrebne informacije vezane uz predmetni natječaj te im je dostavljena dokumentacija kako bi mogli poduzeti sve potrebne aktivnosti iz svoje nadležnosti, navodi se u odgovoru Ministarstva financija na upit.

AFCOS-mrežu čine tijela koja se bave suzbijanjem nepravilnosti, prijevara, korupcije ili nekog drugog oblika nezakonitih aktivnosti. U skladu s Odlukom o osnivanju AFCOS-mreže ta tijela su: Ministarstvo pravosuđa; Ministarstvo unutarnjih poslova; Ministarstvo financija – Porezna uprava, Carinska uprava, Sektor za harmonizaciju unutarnje revizije i financijske kontrole, Ured za sprječavanje pranja novca, Sektor za financijski i proračunski nadzor; Ministarstvo gospodarstva – Uprava za sustav javne nabave; Državno odvjetništvo Republike Hrvatske i Agencija za reviziju sustava provedbe programa Europske unije.

Od tijela AFCOS-mreže na sastanku su sudjelovali predstavnici DORH-a, MUP-a i Agencije za reviziju sustava provedbe programa Europske unije.

21 projekt na preispitivanju

Europska komisija je prije desetak dana uputila hrvatskim vlastima dopis s primjedbama u vezi s natječajima za projekte iz Programa ruralnog razvoja, a Hrvatska ima dva mjeseca za odgovor na primjedbe, potvrdio je u utorak u Bruxellesu ministar Romić. Te slučajeve provjerava AFCOS mreža, posebno tijelo osnovanom s ciljem zaštite financijskih interesa Europske unije u Hrvatskoj, koje neposredno surađuje s Europskim uredom za borbu protiv prijevara (OLAF).

Ministar Romić je rekao da AFCOS trenutačno preispituje 21 projekt. Riječ je o projektima koji su pobijedili na natječajima na koji su se prijavila različita poduzeća u vlasništvu istih osoba.

Glavne primjedbe Europske komisije odnose se na umjetno stvaranje uvjeta za dobivanje europskih sredstava, primjerice kada se za nositelja projekta formalno postavi ženska osoba mlađa od 40 godina za što se dobivaju dodatni bodovi jer to doprinosi ispunjavanju ciljeva programa ruralnog razvoja. To je usko povezano s pitanjem povezanih poduzeća, koje se onda natječu za dobivanje europskih sredstava.

Primjedbe Europske komisije odnose se samo na tri podmjere, a ne na cijeli Program ruralnog razvoja. Te se podmjere tiču kapitalnih investicija, poput kupovine hladnjače, izgradnje skladišta i slično, zatim na izgradnju pogona za preradu primarnih poljoprivrednih u gotove proizvode s dodanom vrijednošću, primjerice pogon za proizvodnju voćnih sokova te na izgradnju bazena za stajsko gnojivo, kako bi se spriječilo da nitrati ne prodru u podzemne vode.

Romić je kazao i da se mora poštovati presumpcija nevinosti i zbog toga se o tome ništa ne može reći dok AFCOS mreža ne preispita te slučajeve, a tek nakon toga će se donijeti konkretne odluke. "U ovom trenutku AFCOS mreža treba dati odgovor na upite Komisije, a mi ćemo voditi računa o eventualnim propustima ako ih je bilo. Komisija je u pisanom izvješću istaknula da zasad šteta nije napravljena jer nije ni bilo isplata", rekao je Romić.

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić izjavio je u srijedu, komentirajući dopis Europske komisije hrvatskim vlastima, da bi netko iz bivše Vlade trebao kazneno odgovarati za nepravilne i nepoštene natječaje.
"Apsolutno bi netko iz bivše Vlade treba kazneno odgovarati, jer je natječaj nepravilan, nepošten i takav je rađen s namjerom", rekao je Tolušić novinarima pred Banskim dvorima.

U petak je saborski zastupnik SDP-a Tihomir Jakovina izjavio da nije bilo pogodovanja po natječajima za poticaje poljoprivrednicima iz EU fondova za ruralni razvoj te naglasio da štete nije bilo jer nije bilo ni isplata i da je važno da se sustav dalje ne blokira. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene