Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Davor Huić iz Lipe

"Narodu treba čestitati. Država je apsolutno nespremna za uvođenje poreza na nekretnine"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga Lipa jedna je od onih koja je zaslužna za rast građanskog otpora protiv uvođenja poreza na nekretnine, a njihovu peticiju do sada je potpisalo 140 tisuća osoba. Davor Huić iz Lipe kaže da prije svega treba čestitati hrvatskom narodu.

Davor Huić iz Lipe kazao je kako se prvi puta dogodilo da su građani zaustavili zakon koji ide protiv njihovog interesa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Lipa traži od Vlade Odgoda poreza na nekretnine: "Građani su zbunjeni, recite jasno što im je činiti" Slika nije dostupna Najavio i nove akcije Davor Huić za Dnevnik Nove TV: Želimo potpuno zaustaviti uvođenje poreza na nekretnine

"Treba čestitati građanima. Mi smo bili samo jedan katalizator, to je bila jedna sinergija, više inicijativa što pokazuje koliko je taj porez nepopularan. Ljudi u Hrvatskoj oko malo čega se mogu složiti, no oko ovog jesu. Greška je vlasti što nije obrazložila koja je korist za građane ako je uopće ima, koja je svrha uvođenja poreza i zašto se u to ulazi", kazao je Huić na konferenciji za novinare.

Dodao je da će Lipa i dalje pratiti što se događa s porezom na nekretnine jer imaju legitimitet od 140 tisuća potpisnika peticije te da će se protiviti bilo kakvom pokušaju uvođenja poreza na nekretnine. 

Smatra i kako su gradovi i općine bili apsolutno nespremni za uvođenje poreza na nekretnine te da je, prema njegovim informacijama, samo jedan posto građana odgovorilo na upitnike koji su im poslani o imovini.

"Ako je lokalna samouprava naplaćivala komunalnu naknadu, ako postoje baze podataka, pitanje je zašto su slani upitnici, a pogotovo je problematičan način jer su morali biti ispunjavani pod prijetnjom. Ne možete provoditi zakon protivno volji građana", istaknuo je Huić. 

Naglašava da porez na imovinu u Hvatskoj postoji pa tko ga ide mijenjati mora to dobro obrazložiti. Zabrinjavajuća je, kaže, i jasna namjera vlade da u budućnosti i poveća porez na nekretnine.

"Porezna opeterećenja u Hrvatskoj treba smanjiti, ionako se govori o suficitu u proračunu", zaključio je Huić. 

Odgoda porezna za "dogledno vrijeme"

Nakon što je pokret otpora protiv uvođenja poreza na nekretnine uzimao sve veći zamah, premijer Andrej Plenković najavio je odgodu primjene poreza za "dogledno vrijeme".

Što je dogledno vrijeme, teško je reći, no premijer je, suočen s bujajućim građanskim nezadovoljstvom, zaključio da građani i lokalna samouprava trebaju dodatnu pedagogiju.  

Porez na nekretnine se trebao početi primjenjivati od 1. siječnja 2018. a mnogim su građanima već stigli obrasci koje trebaju popuniti. 

HNS pozdravlja premijerovu najavu

HDZ-ov koalicijski partner u Vladi HNS pozdravlja najavu premijera Plenkovića o odgađanju uvođenja poreza na nekretnine.

Kažu kako jedino argumentirana i zrela rasprava među partnerima može iznjedriti kvalitetna i mudra rješenja. Podsjetimo, HNS je i, kao SDP-ov koalicijski partner u Vladi Zorana Milanovića, bio protiv uvođenja ovog poreza.

''Razgovarali smo sa našim koalicijskim partnerima u Vladi i zajednički smo došli do zaključka da je trenutno najbolje rješenje da idemo u odgodu primjene poreza na nekretnine kao što je i sam premijer Plenković objavio. Smatramo da jedinice lokalne samouprave i sami građani trenutno nisu dovoljno pripremljeni i educirani za uvođenje poreza na nekretnine, mi ćemo i dalje kontinuirano razgovarati sa našim koalicijskim partnerima da bi uvijek došli do što boljeg rješenja za naše građane'', rekla je Marija Puh iz HNS-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene