Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O planu gospodarenja otpadom

Bernardić: 'Oko zdravlja nećemo pregovarati, a cijena mora biti što niža'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba raspravlja se o gorućem problemu, pitanju gospodarenja otpadom.

Zastupnici svih stranaka u zagrebačkoj Gradske skupštine na tematskoj sjednici o gospodarenju otpadom ukazali su na važnost riješavanja problema njegova zbrinjavanja, zaključivši da budući centar za gospodarenje otpadom mora biti ekološki prihvatljiv i bezopasan za sve Zagrepčane.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Pravna bitka Vrhovni sud ukinuo presudu protiv Hoda za život, reagirao Tomašević: "Ovo nas neće pokolebati" Zgrada u Podbrežju Prrojekt od 40 milijuna eura Grad Zagreb kreće u izgradnju gotovo 300 stanova za jeftiniji najam, objavljena lokacija

Potpredsjednik skupštine Davor Bernardić najprije je pozdravio goste Skupštine, stanovnike Resnika koje problem spalionice i odgađanje donošenja plana gospodarenja otpadom najviše pogađa.

Davor Bernardić: 'Spalionica je zapravo spalionica novca građana Zagreba'

'Pitanje treba riješiti na najbolji način, najisplativiji, najjeftiniji za građane grada Zagreba', rekao je Davor Bernardić te dodao da se o zdravlju građane neće raspravljati, to je neupitno, 'građane treba zaštititi', kazao je.

Napomenuo je da je potrebno što prije riješti dvije stvari. Primarno, skupljanje otpada kod svake zgrade, te organizirano prikupljanje otpada.

Naglasivši da se pitanje gospodarenja otpadom u Zagrebu treba riješiti na ekološki najprihvatljiviji način, a koji je također najprihvatljiviji građanima, uime kluba SDP-a Davor Bernardić rekao je da su za SDP bitne dvije stvari - što to znači za zdravlje građana i što to znači za njihov džep.

"Uopće ne znam zašto se u Prijedlogu plana gospodarenja otpadom licitiralo s tehnologijom. Mogu podržati samo centar za gospodarenje otpadom koji je potpuno bezopasan za sve Zagrepčane", rekao je.

U Plan gospodarenja otpadom treba uvesti primarno selektiranje otpada pored svake zgrade te njegovo organizirano otkupljanje, dodao je Bernardić.

Smatra da predložena tehnologija za spalionicu otpada nije primjerena standardima EU. Podsjetivši kako još ima 15 mjeseci za prijavu projekta za sredstva europskih fondova, Bernardić je ustvrdio kako se za budući centar za gopodarenja otpadom iz tih fondova može uzeti oko 80 posto sredstava.

Mihael Zmajlović odgovara na prosvjede: 'Da bismo sanirali odlagalište, moramo izgraditi infrastrukturu'

Uime kluba HDZ-HSP AS-BUZ Andrija Mikulić ocijenio je da je današnja rasprava o prijedlogu plana gospodarenja otpadom zapravo predračun za nabavu nove spalionice na štetu Zagrepčana, kojima predložena rješenja nude samo nova poskupljenja komunalnih usluga.

Zanimljivim drži Bernardićeve izjave da ne može dići ruku za dokument koji je opasan za zdravlje Zagrepčana. "Zar će netko u Skupštini dići ruku za to?", upitao je Mikulić.

Podsjetio je da je SDP u Skupštini 15 godina imao sve poluge vlasti da se taj problem riješi, a to nisu napravili.

Mikulić je upozorio i da se ne zna gdje će se, kako i na koji način zbrinuti 10.000 tona opasnog otpada, koliko će godišnje nastati u procesu spaljivanja te da na lokaciji za izgradnju Centra za gospodarenje otpadom i spalionice nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi.

Istaknuo je kako su im važna mišljenja Vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora, bez kojih klub HDZ-HSP AS - BUZ neće dati potporu prijedlogu Plana gospodarenja otpadom.

Vladimir Ferdelji u ime kluba HSLS/HSS istaknuo je da će njihov klub podržati sva rješenja koja zadovoljavaju visoke ekološke uvjete, sve direktive EU i zakonske propise.

Projekt mora biti takav da omogući investiciju sa većim udijelom sredstava EU, mora se omogućiti prihvatljiva cijena zbrinjavanja otpada za građane te rješenje mora biti izvedivo, rekao je Ferdelji.

Bandić: Predložit ćemo najbolje rješenje problema gospodarenja otpadom

Zastupnici gradske skupštine danas su s 26 glasa za i 20 suzdržanih primili na znanje informacije o provedbenim aktivnostima vezano uz Stratešku studiju o utjecaju Prijedloga plana gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu do 2015. na okoliš i Prijedlogu plana gospodarenja otpadom do 2015., što ih je podnio gradonačelnik Milan Bandić.

Gradonanačelnik Bandić rekao je da će se potruditi, konzultirajući struku, predložiti najbolje rješenje problema gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu. "A vi ćete odlučiti, jer je to u interesu ne samo samo nas, nego naše djece i budućnosti ovoga grada i zato vam hvala na strpljenju", rekao je Bandić na kraju petosatne tematske sjednice o gospodarenju otpadom.

Zastupnici će odluku o tome donijeti na idućoj sjednici Gradske skupštine 25. rujna.

Bandić je zastupnicima rekao da od europskih država spalionicu nemaju Cipar, Grčka, Estonija, Latvija, Rumunjska, Bugarska i Hrvatska.

Istaknuvši da su svi zaslužni što je napravljeno u posljednjih 14 godina, Bandić se ispričao Zagrepčanima i rekao da je on isključivi krivac što do sada nije napravljen Centar za gospodarenje otpadom.

"Problem sustavnog rješenja gospodarenja otpadom ima tri sastavnice. Dvije smo sanirali (odlagalište otpada Jakuševec i pročistač otpadnih voda), a centar za gospodarenje otpadom je treća sastavnica koju nismo napravili", kazao je.

Predstavnik Udruge za zaštitu okoliša i profesor na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Resnik Slaven Dobrović istaknuo je da je rješenje nešto što oni nazivaju "ekološki zasnovan sustav gospodarenja otpadom", kakav je implementiran na Krku.

Zastupnicima je poručio da to nije utopija već je to koncept koji sustavno slijedi hijerahiju postupanja s otpadom te da niz naselja i gradova u Europi to poštuje. Rekao je da su do sada to uglavnom bila manja naselja i gradovi, međutim danas za tim idu Milano, Ljubljana.

"Nije trebalo ići u Beč, Ljubljana je puno bliže. Ona je prije dvije godine odustala od spalionice i ona ide za tim da ima centre za prihvat, recimo, uporabljivog otpada", rekao je. Pojasnio je da kada kućanstva odbace namještaj, centri ga prihvaćaju, dotjeraju i urede pa on ide u socijalni program ili u prodaju.(Hina / M.G.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene