Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UPITNA REGULARNOST?

Davor Bernardić i Krešo Beljak potpisali su koalicijski sporazum

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik SDP-a Davor Bernardić i predsjednik HSS-a Krešo Beljak, u Orahovici potpisali su koalicijski sporazum o zajedničkom izlasku na sljedeće izbore za Hrvatski sabor.

''Ovo je nastavak suradnje između dvije važne i velike hrvatske stranke. Često znam reći da u Hrvatskoj ima puno stranaka i da sve mogu na ovaj ili onaj način surađivati i da postoji jedna stranka s kojom se ne može surađivati, ona poznaje samo sebe i svoju politiku. Svi skupa znamo o kome se radi. Ona je duboko protkana u hrvatskoj birokraciji, centralizamu, svemu lošom što se dogodilo u našoj zemlji, a naročito u Slavoniji'', rekao je Beljak te poručio da toj stranci treba stati na kraj.

Pročitajte i ovo Radimir Čačić demantirao da izlazi iz koalicije SVE SU DOGOVORILI I POTPISALI Radimir Čačić demantirao da Reformisti izlaze iz koalicije: "Očito da je panika ozbiljna" Ivana Petrović - 3 "politički piroman" Ivana Petrović žestoko odgovorila Zoranu Milanoviću: "U demokraciji on nije Jupiter"

''Treba stvoriti veliki progresivni politički blok koji će se boriti za decentraliziranu Hrvatsku, kojoj će uzor biti Austrija, Švicarska, kojoj se neće moći dogoditi da ovisi o jednom poduzeću ili jednom čovjeku'', zaključuje Beljak.

Na promjene je pozvao i Bernadić. ''Danas počinje početak savez za promjene, za moderniju napredniju Hrvatsku jednakih mogućnosti'', rekao je Bernardić.

''Suprotno spekulacijama i spinovima da HSS ide tamo, ide tu, ispada da je svaki dan spinanja, dan blamaže vladajućih'', kaže šef SDP-a.

''Samo volja građana Hrvatskoj može vratiti dostojanstvo i stabilnost'', rekao je Bernardić.

''Ovo je potvrda strateškog partnerstva HSS-a s SDP-om'', zaključuje Bernardić.

Na pitanje o potencijalnoj suradnji s HDZ-om, Beljak ponavlja da ona ne dolazi u obzir. ''Način na koji funkcioniraju politike HSS i HDZ-a nije kompatibilan, nije jednak. Mi smo stranka koja ima svoju politiku, svoju povijest i tko zna cijeniti tko nam je partner u korist suradnje a od koga imamo štetu'', rekao je Beljak.

Ostaje nejasno je li taj potez regularan. Naime, kako je jučer primijetila reporterka Nove TV Tatjana Krajač, o tome se nije izjasnio Glavni odbor stranke, koji po stranačkom statutu mora donijeti "odluku o zaključivanju sporazuma o izbornoj i postizbornoj suradnji s drugim političkim strankama na parlamentarnim i predsjedničkim izborima".

Kako neslužbeno doznajemo, dio članova Predsjedništva iznenađen je ovakvim potezom predsjednika stranke. Naime, nema spora da bi Bernardić za koaliciju s HSS-om dobio potporu Glavnog odbora stranke, no očito je da nije htio gubiti vrijeme.

''Ovo je potvrda strateškog partnerstva sa HSS-om koje je jednoglasno potvrtdilo predsjedništvo SDP-a Hrvatske, a potvrdu će donijeti i Glavni odbor kada izbori budu. Naravno, sljedeći tjedan očekujemo i rasplet ove krize koja ej pogodila Hrvatsku'', kazao je Bernardić danas u Orahovici.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene