Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na pitanje o osuđeniku Sabi

Bernardić: "Da zakoni u RH vrijede jednako za sve, Plenković bi bio u zatvoru zbog korupcije"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šef SDP-a Davor Bernardić u intervjuu za Media servis govorio je o haškoj presudi i samoubojstvu Slobodana Praljka. Postavio je ključno pitanje u slučaju Agrokor, ali i povukao jednu paralelu prema kojoj bi Plenković trebao biti u zatvoru.

"Žao mi je zbog tog tragičnog čina", komentirao je Bernardić samoubojstvo Praljka, a za presudu je rekao da je zločin zločin, ali da je on individulan i ne može se kolektivno Hrvatskoj prišiti etiketa za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu. Na pitanje znači li to da ne priznaje presudu, rekao je da to piše samo u obrazloženju i da za tu temu nije nadležan Sud za ratne zločine već Međunarodni sud pravde na kojem smo mi, primjerice, izgubili tužbu za genocid protiv Srbije.

Pročitajte i ovo Rafalei dolaze u Hrvatsku Povijesni prelet FOTO/VIDEO Hrvatska vojska ulazi u 21. stoljeće: Više od milijardu eura za nove moćne čuvare neba Peđa Grbin POSTIZBORNA KOMBINATORIKA Grbin o pregovorima s Domovinskim pokretom i Milanoviću: "Ja mu na tome zahvaljujem"

Zahvaljujući HDZ-ov politici Hrvati u BiH su izvukli deblji kraj, zaključio je Bernardić i dodao da treba biti oprezan u priči o osporavanju presude. "To se može samo uz nove dokaze. Ako postoje novi dokazi, tada će to biti evidentna odgovornost vlade da nisu pribavili sve dokaze u postupku oko Haaškoj suda i to bi moglo baciti veliku sramotu i ljagu na cijeli proces", rekao je Bernardić.

Na pitanje je li Slobodan Praljak junak ili ratni zločinac odgovorio je da je Haški sud donio odluku. "HDZ uvijek pokušava ubrati jeftine političke poene na ljudskoj tragediji, smrti i cijeloj priči oko Haaga", rekao je Bernardić.

Bernardić je naglasio i da hibridni rat ne smije biti izlika da se uguši medijska sloboda i da se ukine Facebook. "Iz aviona se vidi da HDZ želi sakriti svoju umiješanost u aferu Agrokor", ustraje predsjednik SDP-a.

Bernardić je u intervjuu za Media servis otkrio i da SDP u ponedjeljak u proceduru šalje Zakon o minimalnoj plaći s ciljem da 2020. minimalna plaća bude 60% prosječne plaće. "Moramo ljudima, njih 50 tisuća koji rade za tu crkavicu koji ne mogu prehraniti djecu niti im platiti obrazovanje, pružiti kakvu takvu nadu da se u Hrvatskoj imaju čemu nadati", rekao je.

Kaže da je SDP spreman za nove izbore odmah i da im je Most prihvatljiv partner.

Na pitanje hoće li Željko Sabo biti uteg stranci nakon reizbora za šefa vukovarskog ogranka SDP-a, Bernardić odgovara samouvjereno. "Hvala svima na brizi, situacija u SDP-u je stabilna", rekao je. Podsjetimo, Sabo je bio u zatvoru zbog pokušaja podmićivanja gradske vijećnice, a sad je ponovno izabran za predsjednika vukovarskog SDP-a. "Po statutu se svatko može kandidirati", kaže šef SDP-a.

"Pitam se, da smo pravna država, da u Hrvatskoj zakoni vrijede jednako za sve i da pravosuđe funkcionira, u kakvoj bi situaciji bio Plenković za evidentnu političku korupciju u slučaju Vrdoljak i Saucha, gdje je konstatirana činidba i protučinidba", pita Bernardić.

Na pitanje bi li onda i Plenković bio u zatvoru, Bernardić odgovara potvrdno. "Pa, mislim, naravno, da zakoni u RH vrijede jednako za sve, isti čin bi se primijenio i tu i tamo, ali očito ne vrijede jednako za sve", zaključio je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene