Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera Reebok

Za pronevjeru od 6,7 mora vratiti 27,7 milijuna dolara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši analitičar banke Goldman Sachs David Pajčin, optužen u ‘aferi Reebok’ za trgovanje dionicama s povlaštenim informacijama vrijedno 6,7 milijuna dolara, osuđen je na plaćanje novčane kazne od 27,7 milijuna dolara na osnovi tužbe američke Komisije za burze i vrijednosnice.

Sutkinja Okružnog suda u Manhattanu Kimba Wood kazala je na ročištu u četvrtak popodne da se Pajčin, koji je hrvatskog podrijetla, oglušio na sudske zahtjeve jer je propustio odgovoriti na tri dopunjene građanske tužbe SEC-a. Wood je presudila da Pajčin, jedan od šest muškaraca osuđenih u predmetu, treba platiti 7,7 milijuna dolara po presudi zbog ogluhe, te 20 milijuna dolara globe u građanskoj parnici, izvijestio je Bloomberg News. Također je prihvatila zahtjev SEC-a da se Pajčinu zabrani rad u industriji vrijednosnica.

Pročitajte i ovo Žrtva nasilja ide u zatvor na 2,5 godine Žrtva Damira Škare o konačnoj presudi za silovanje: "Pravda je nekako spora, ali je pravedna, dostižna" Marina Lovrić Merzel Nakon 10 godina Bivša županica osuđena na šest godina zatvora: Oduzet joj nezakonito stečena imovina

>> SAD: Prvooptuženi u aferi 'Reebok' s hrvatskim brokerom priznao krivnju

Nalog za Pajčinovo uhićenje izdan je kad je nestao 2008., pošto je pomogao tužiteljima da osude njegove sudionike i odslužio oko dvije godine zatvora. Po optužbi, Pajčin, iz Cliftona u New Jerseyu, trgovao je dionicama na temelju podataka koje mu je odao analitičar banke Merrill Lynch i radnici u tiskari časopisa BusinessWeek. On je surađivao s tužiteljima ubrzo nakon početka savezne istrage 2005. i izjasnio se krivim 2006., po sudskim spisima. Zbog suradnje s tužiteljstvom u siječnju 2008. osuđen je na oko dvije godine zatvora, a to je vrijeme već bio proveo u pritvoru.

Pušten je na uvjetnu slobodu, no prestao se javljati svom časniku za nadzor i u studenom 2008. za njega je izdan uhidbeni nalog. U svibnju ove godine sutkinja Wood poništila je presudu na 5,7 milijuna dolara kazne izrečenu protiv Pajčinove tetke Sonje Antičević, umirovljene krojačice iz Makarske, pošto je dobila pismo od njezina hrvatskog odvjetnika. SEC je u tužbi tvrdio kako je Antičević Pajčinu dopustila da trguje dionicama preko njezina računa. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene